AMSTERDAM - Tijdens het Hemelvaartweekend (25 t/m zondag 28 mei) zijn er in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam veel activiteiten voor jong en oud. Naast de tentoonstelling Blaeu’s wereld in Kaart is er een pop-up tentoonstelling van een unieke aard- en hemelglobe uit 1750 van de firma Valck te zien. Op het Open Pleyn kunnen bezoekers mee tekenen aan Blaeu’s wereldkaart, de grootste getekende kaart ter wereld. Deze kaart van 100 m2 bestaat uit 304 vlakken. Ook zijn er speed-rondleidingen rondom de wereldkaart van Joan Blaeu uit 1648 en kun je het gastschip ‘Krommenie 1’ bezoeken. Voor alle activiteiten zie www.hetscheepvaartmuseum.nl/agenda/hemelvaartweekend.

Pop-up expositie: Operatie Globe

In het Hemelvaartweekend is een tweetal compleet gerestaureerde, niet eerder vertoonde achttiende-eeuwse aard- en hemelglobe in Het Scheepvaartmuseum te zien. Het tweetal komt uit de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland. Dat deze set bij elkaar is gebleven is uniek. De globes dateren uit 1750 en zijn geproduceerd door de firma Valck, makers en uitgevers van kaarten en globes te Amsterdam. Deze aard- en hemelglobe waren in de achttiende eeuw luxeproducten, maar ook praktische hulpmiddelen voor navigatie. Rondom deze expositie zijn er van 26 t/m 28 mei om 13 en 15 uur lezingen, zie www.hetscheepvaartmuseum.nl/agenda/operatie-globe.

Teken mee aan Blaeu's reuzenkaart

Jong en oud kan op 25 mei t/m zondag 28 mei van 12-16 uur meewerken aan een replica van de wereldkaart van Joan Blaeu. Deze getekende kaart is nog veel groter dan het origineel. De kaart van 100 m2 bestaat uit 304 vlakken. Iedereen tekent een deel van de kaart. Zo wordt de kaart door de hulp van bezoekers steeds groter. De bijzondere details van de kaart van Blaeu , zoals een lama, een gordeldier, olifanten, struisvogels en zeemonsters komen als pop-up object in de kaart tot leven. Daarnaast zijn er op 25 en 26 mei van 12-16 uur speed-rondleidingen over de wereldkaart van Joan Blaeu.

Gastschip Krommenie 1

Het beurtschip 'Krommenie 1' werd in 1926 gebouwd bij de Zaanlandsche Scheepsbouw Maatschappij. In 2012 ontfermde de huidige eigenaar, Piet Dekker, zich erover en begon de restauratie. Onder leiding van Piet kunnen bezoekers op 25 t/m 28 mei van 11-16 uur het schip aan de museumsteiger met een rondleiding bezoeken.

Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum, gevestigd in een prachtig monumentaal pand uit 1656, laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In twaalf interactieve tentoonstellingen ontdekt de bezoeker 500 jaar maritieme geschiedenis. Het toont topstukken uit, wat door experts wordt beschouwd, als een van beste maritieme collecties ter wereld. Met zo'n 300.000 bezoekers per jaar bevindt het museum zich in de top 10 van Amsterdamse musea en is daarmee een trekpleister voor binnen- en buitenlandse bezoekers. Voor meer informatie over het museum zie www.hetscheepvaartmuseum.nl.