AMSTERDAM - Michell Mann, die zijn grootste bekendheid verwierf met de tv-serie Miami Vice, de misdaadthrillers Heat en Thief en het kassucces The Last of the Mohicans, is in Nederland onterecht onderbelicht gebleven. Producent Pieter Jan Brugge, die drie films van Michael Mann begeleidde, komt naar Eye om te praten over het werk van de perfectionist uit Hollywood. Eye vertoont alle twaalf speelfilms en afleveringen van de door Mann ontwikkelde televisieserie Miami Vice.


Heat & Vice: The Films of Michael Mann, 30 augustus t/m 18 september 2019; films, gasten, live muziek en filmtalkshows. Eye Filmmuseum, IJpromenade 1,1031 KT Amsterdam.


Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Michael Mann debuteerde met The Jericho Mile (1979). Daarna zouden nog elf speelfilms en meerdere grensverleggende tv-series volgen.


De kijker provoceren
De relatief bescheiden output laat zich verklaren door Manns tijdrovende hang naar perfectie en psychologische uitdieping. Voordat hij aan de filmopnamen begint zijn er minstens twee jaar research en voorbereiding aan voorafgegaan.


Manns helden en antihelden – gespeeld door acteurs als Al Pacino, Johnny Depp en Russel Crowe – zijn uitgewerkte 'round characters' die de kijker moeten provoceren. Zo ontstaat bijvoorbeeld begrip en mededogen voor de seriemoordenaar uit Manhunter of de spijkerharde bankrover John Dillinger in Public Enemies.


Stilistische variëteit
Manns protagonisten zijn mannen met een missie die hun weg zoeken door de stadsjungle. Huurmoordenaars, serial killers, geharde detectives, dieven of supercoole agenten in een glitzy Miami: ze volgen het pad dat ze moeten gaan in een variëteit van stijlen – van thriller, neonoir en suspense tot hardboiled politiedrama en sociale kritiek. Sterke vrouwen (Marillon Cotillard in Public Enemy; Madeleine Stowe in The Last of the Mohicans) begeleiden de loners op hun weg, maar staan wel op het tweede plan.


Naar de hemel of de hel
De in 1943 in Chicago geboren regisseur geldt als de meester van de 'urban noir', waarin de gruizige kanten van het grotestadsleven vorm krijgen in gestileerde beelden. Manns helden zijn existentiële eenlingen; ze streven naar grootsheid en zijn doordrongen van een eergevoel dat hen rechtstreeks naar de hemel of de hel leidt. Dit geldt zowel voor professionele dieven Frank (Thief, James Caan) en Neil (Heat, Robert De Niro) als voor klokkenluider Jeffrey (The Insider, Russell Crowe) en taxichauffeur Max (Collateral, Jamie Foxx).


Openingsavond met Pieter Jan Brugge

Pieter Jan Brugge geeft op de openingsavond en tijdens een masterclass inzicht in werkethos en drijfveren van Michael Mann, die als een van de meest perfectionistische regisseurs in Hollywood geldt. Mann schrijft en produceert al zijn films zelf en houdt complete creatieve controle. Brugge gaat ook in op Manns uitzonderlijke talent om publieksfilms te maken die niet alleen intelligent en spannend zijn, maar ook entertainend en stilistisch baanbrekend.

SPECIALS
Openingsavond Michael Mann + Thief

Hoofdgast is Pieter Jan Brugge, producent van Heat, The Insider, Miami Vice (de film) en regisseur van The Clearing, met Robert Redford, Willem Dafoe en Helen Mirren. Michael Manns speelfilmdebuut Thief vangt Chicago in al zijn gruizige neonglorie, hypergestileerd en intens realistisch tegelijk.
30 aug 19.15


Eyeshadow: Miami Vice + Palmbomen II (live)
Met de 100 minuten durende pilot van de legendarische tv-serie Miami Vice (1984-1989), waarvan Mann de allesbepalende producent was. Na afloop een optreden van Palmbomen II, die sterk beïnvloed is door jaren tachtig-synthesizermuziek.
31 aug 21.30


Masterclass Pieter Jan Brugge
Producent Pieter Jan Brugge praat met Gouden Kalf-winnaar en gespreksleider Jean van de Velde (All Stars, Lek, Hoe duur was de suiker) over techniek, stijl en onderwerpskeuze van Michael Mann de producent, regisseur, scenarist en artdirector. Wat kunnen we leren van Mr. Cool?
1 sept 16.00


Cathelijne Blok
Journalist en medeoprichter van het feministische kunstcollectief The TittyMag buigt zich over het inclusieve feminisme in Michael Manns films in relatie tot topics als diversiteit, gender en kleur.
12 sept 19.00


Lievelingsfilms Michael Mann
Hij heeft er tien, Eye laat er twee zien. My Darling Clementine van John Ford (Mann: 'Near perfection') en Sam Peckinpahs The Wild Bunch (Mann: 'It's about the fin de siècle of the West') zijn Manns favoriete westerns.
My Darling Clementine 3 sept 16.30 + 6 sept 19.00
The Wild Bunch 5 sept 16.00 + 16 sept 21.20