AMSTERDAM - Hans van Manen, vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet, is volgende maand te gast in het tv-programma College Tour. Afgelopen jaar werd Van Manen 85 jaar, maar hij denkt nog lang niet aan stoppen. College Tour interviewt de meesterchoreograaf in Amsterdam.

In College Tour interviewen studenten samen met presentator Twan Huys grootheden uit hun vakgebied. De opname is op donderdag 8 februari en aanmelden kan via de website. De uitzending is op zondag 11 februari, 21.05 uur op NPO 2.

Hans van Manen

Hans van Manen en zijn werk is van onschatbare waarde voor de Nederlandse danskunst in het algemeen en voor Het Nationale Ballet in het bijzonder. Van Manen heeft 125 balletten gecreëerd en zijn er ruim vijftig gezelschappen die zijn balletten internationaal uitvoeren. Tot de internationale sterren die zijn balletten hebben vertolkt behoren Anthony Dowell, Marcia Haydée, Natalia Makarova en Rudolf Nureyev.

Hij ontving vanwege zijn betekenis voor de dans tal van prijzen, waaronder de Erasmusprijs en de Benois de la Danse Lifetime Achievement Award. Bij zijn vijfenzeventigste verjaardag werd bij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een onderscheiding voor ‘verdiensten van zeer exceptionele aard’.

Vorig jaar kreeg Van Manen de hoogste onderscheiding op cultuurgebied in Frankrijk: hij werd benoemd tot Commandeur des Arts et des Lettres. Hans van Manen ontving daarmee als eerste Nederlandse podiumkunstenaar de hoogst mogelijke staatsonderscheiding op het gebied van kunst en letteren in Frankrijk. Afgelopen najaar werd Van Manen onderscheiden met de VSCD oeuvreprijs voor zijn grote bijdrage aan de podiumkunsten.