AMSTERDAM - Op 14 juli jl. is in Het Scheepvaartmuseum voor de vijfde maal het startschot gegeven voor de succesvolle Walvisweken, die tot en met 2 september plaatsvinden. Schrijver Anne-Goaitske Breteler gaf een aantal lezingen over haar nieuw verschenen boek ‘De traanjagers, herinneringen van naoorlogse walvisvaarders’. Deze jubileumeditie staat in het teken van duurzaamheid, het beschermen van de walvis en het belang van schone oceanen. Met ruim 3.700 bezoekers zijn het succesvolle openingsdagen geweest. Voor de Walvisweken werkt Het Scheepvaartmuseum samen met met het Wereld Natuur Fonds, Ecomare, Museum Kaap Skil, Zaans Museum, Museum In ’t Houten Huis en Plastic Whale. Nieuw dit jaar is de samenwerking met SOS Dolfijn.

Gezamenlijke en uitgebreide familieprogrammering
Tijdens de zomervakantie draait het in Het Scheepvaartmuseum om de walvis. Dagelijks worden er, zowel binnen als buiten aan de steiger, gratis activiteiten georganiseerd, waaronder een nieuw kleuterprogramma. Voor families is er de walvisexpeditierondleiding en zijn er buitenactiviteiten, zoals ‘uitbuiken met walvissen’ en 'plasticvissen’. Ook ontvangt ieder kind vanaf 6 jaar een Walviswekenspeurtocht. De vijf musea en de drie partners vertellen gedurende de zomervakantie, ieder vanuit hun eigen collectie of expertise, het verhaal van de walvis.

Programma in Museum In 't Houten Huis, Zaans Museum, Ecomare en Kaap Skil
In Museum In ’t Houten Huis komen bezoekers meer te weten over de historie rond de walvisvaarders van De Rijp. Families kunnen mee met een museumboot inclusief walvisverteller of deelnemen aan de historische walvisvaartwandeling. Voor kinderen is er de mogelijkheid om een eigen walvisanimatiefilmpje te maken of een walvisvaartspel te spelen. Vanuit het Zaans Museum is er een historische walvisfietstocht. De fietsroute maakt historische plekken weer zichtbaar. Ook zijn er walvis-familieactiviteiten in het Creative Lab. Bij Ecomare vindt op 8 augustus een avontuurlijke Walvisdag plaats vol met activiteiten zoals walvispraatjes, een walvisbottenshow, schminken en knutselen.

Hetzelfde Walvisdagprogramma kan op 9 augustus worden gedaan bij Museum Kaap Skil. SOS Dolfijn, het kennis- en opvangcentrum voor walvisachtigen in de Noordzee, neemt dit jaar voor het eerst deel aan de Walvisweken. Met het Reizende Walvisziekenhuis laat het tijdens twee weekenden in Het Scheepvaartmuseum zien welke walvissen voorkomen in de Noordzee en hoe gestrande bruinvissen, dolfijnen en grote walvissen in acute nood worden geholpen. De Walvisweken zijn nog tot en met 2 september in Het Scheepvaartmuseum en worden mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds. Het volledige programma is te vinden op www.hetscheepvaartmuseum.nl/walvisweken

Over Het Scheepvaartmuseum
Het Scheepvaartmuseum, gevestigd in een monumentaal pand uit 1656, laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In twaalf interactieve tentoonstellingen ontdekt de bezoeker op zijn eigen manier 500 jaar maritieme geschiedenis. Het toont het beste uit de vooraanstaande collecties. Bovendien zijn er speciale familietentoonstellingen, zoals 'Het verhaal van de walvis' en 'Het leven aan boord'. Het museum bevindt zich in de top 10 van Amsterdamse musea en is daarmee een trekpleister voor binnen- en buitenlandse bezoekers. Kijk voor meer informatie op www.hetscheepvaartmuseum.nl