AMSTERDAM - Spoorloos, Nederlands beste psychothriller, is gerestaureerd te zien op het grote doek. In George Sluizers spannende, Gouden Kalf-winnende verfilming van Tim Krabbés roman Het gouden ei verdwijnt een jonge vrouw (Johanna ter Steege) tijdens een vakantie naar Zuid-Frankrijk. De klassieker krijgt een landelijke release en is gelijktijdig te zien op Eye Film Player, evenals 13 andere titels van Sluizer.


Spoorloos, 12 juni voorpremière met gasten, vanaf 13 juni in de landelijke filmtheaters en op Eye Film Player. In Eye ook een selectie gerestaureerde films van George Sluizer in Eye Classics, IJpromenade 1, Amsterdam, Eyefilm.nl/georgesluizer

Stanley Kubrick noemde het "de angstwekkendste film die ik ooit heb gezien" – geen gering compliment van de maker van The Shining. Verontrustend, beklemmend en raadselachtig is deze psychologische en intellectueel uitdagende thriller van George Sluizer zeker.

Op vakantie in Zuid-Frankrijk verliest Rex (Gene Bervoets) zijn verloofde Saskia (Johanna ter Steege) even uit het oog als ze halthouden bij een benzinestation. Ze is spoorloos verdwenen. De film is een gekruist portret: het draait tegelijkertijd om de psychologie van de dader en de wanhopige obsessie van Rex die wil weten wat er met Saskia is gebeurd. Een nagelbijtend verslag, vol onderhuidse spanning met een ijzingwekkende ontknoping die volgt.

Spoorloos, met muziek van Henny Vrienten, was Sluizers internationale doorbraak. De roem van de film reikte tot in Amerika, waar hij door critici als 'Hitchcock-waardig' werd beschouwd. Vier jaar later mocht Sluizer er de remake The Vanishing (1993) maken. Voor debuterend actrice Johanna ter Steege leidde het succes van Spoorloos tot een internationale carrière.

Spoorloos door het hele land
Jaarlijks brengt Eye één of twee Nederlandse filmklassiekers opnieuw uit in de bioscoop. In 2023 werd Van de koele meren des doods (Nouchka van Brakel, 1982) opnieuw in roulatie gebracht, dit jaar is dat Spoorloos.

De film werd al eerder gerestaureerd in 2K (een samenwerking van Eye, StoneRaft Films en Haghefilm) en is vanaf 13 juni te zien in de landelijke theaters. Voor de restauratie werd gebruikgemaakt van het originele beeld- en geluidsnegatief, dat bewaard wordt in het archief van Eye. Op 12 juni vindt de voorpremière plaats in Eye in het kader van Cineville Speciaaltje, in het gezelschap van de familie Sluizer, Tim Krabbé en cast & crew-leden.

Meer George Sluizer
In de serie Eye Classics is vanaf 13 juni een aantal gerestaureerde films te zien van de in 2014 overleden filmmaker, onder andere João en het mes (1972), Utz (1992, met Armin Mueller-Stahl), The Vanishing (1993) en de documentaires De lage landen (1961, Zilveren Beer Berlinale) en The Lonely Dorimen (1967). Op Eye Film Player, waar Spoorloos nog altijd de best bekeken film is, wordt de selectie Sluizer-titels uitgebreid.

Al te zien op Eye Film Player
Stamping Ground Director's Cut (George Sluizer, Hans Jürgen Pohland, 1970, DE/NL)
João en het mes (George Sluizer, 1972, BR/NL)
Twee vrouwen (George Sluizer, 1979, NL)
Spoorloos (George Sluizer, 1988, NL/FR)
Utz (George Sluizer, 1992, DE)
La balsa de piedra (George Sluizer, 2002, NL/PT/ES).

Nieuw vanaf juni
Clair-obscur (George Sluizer, 1963, NL) – gratis
Omtrent Fantasio – de Kosmos (George Sluizer, 1969, NL) – gratis, vanaf september
Compilatie met drie korte docu's: Brieven (George Sluizer, 1973, NL),
Zeca (George Sluizer, 1973, NL),
Het vlot (George Sluizer, 1973, NL) – gratis
Sweetwater Junction (George Sluizer, 1981, NL) – gratis
Red Desert Penitentiary (George Sluizer, 1985, VS/NL)
Dying to Go Home (George Sluizer, Carlos da Silva, 1996, NL/PT)