AMSTERDAM - Steeds meer mensen verkiezen kleine, intieme en gezellige festivals boven de grote, massale en onpersoonlijke evenementen.

FOUX is een festival organisatie die zich daar helemaal in kan vinden. Als bezoeker maak je alles van dichtbij mee en er is altijd ruimte om te dansen. Met een aantal uitverkochte edities van maximaal 600 bezoekers in Den Haag, komt dit festival nu ook naar Amsterdam. Op dit kleine en intieme festival op 8 juni bij VLLA staat naast de House & Techno muziek de sfeer centraal. FOUX schenkt altijd veel aandacht aan de kwaliteit van muziek, aankleding, shows & acts en doet daarmee zeker niet onder aan de grote festivals qua beleving. Sterker nog; door het publiek te betrekken met gadgets, activiteiten en sfeerverhogende shows valt er meer te beleven en maak je sneller nieuwe vrienden.


Oorsprong
FOUX is 10 jaar geleden begonnen op de meest kleinschalige manier die je maar kunt bedenken: in de keuken van een studentenhuis. Dit ‘keukenfeest’ was gebaseerd op de uitspraak “het is altijd het gezelligst in de keuken”. Deze sfeer werd dan ook behouden, totdat de DJ het volume omhoog gooide, alle discolampen aan gingen en het feestje uit elkaar spatte. Maar aan al het moois komt een einde en het werd tijd dit feestje te vertalen naar een mini festival.

Sfeer Beheer

Locatie
Maar hoe behoud je de sfeer van een keukenfeest op een festivalterrein? Allereerst door een geschikte, gezellige en intieme locatie te vinden die niet te groot, wijds en open is. Zo is FOUX in Den Haag begonnen op een outdoor lasergame terrein! Waar veel containers, auto’s, reddingsboten en andere houten bouwsels op het terrein staan. Die zorgen voor een leuke decoratie, maar zorgen er ook meteen voor dat je niet op een leeg veld staat. VLLA in Amsterdam is ook een unieke locatie die past bij FOUX, met binnen een gave indeling, een tuin, balkons rondom de dansvloer, en verder geen grote ruimtes.

Aankleding
De locatie wordt verder aangekleed met leuke, vrolijke en kleurrijke tierelantijnen. Geen groot podium met overweldigende bouwsels, maar gewoon zoals we het vroeger thuis ook deden. Uiteindelijk zijn de bezoekers de belangrijkste aankleding. Er worden gadgets, props en andere attributen uitgedeeld waar de bezoeker zelf mee aan de slag kan gaan, tussen het dansen door.


Acts & Show
Ondanks de kleinschaligheid maakt FOUX indruk met acts en shows. Tot nu toe hebben we hulahoop-artists, steltenlopers, vuurspuwers, poidansers, kapitein-laserpet (DJ DeVree: oprichter van FOUX) en nog een aantal onbeschrijfbare acts gehad. Sommige zijn om naar te kijken, andere kun je aan mee doen als je daar toevallig zin in hebt. Verder heeft de organisatie een berg aan lasers, strobes, rookmachine’s, veel blacklight en kleurlampen om op iedere locatie een heuse lichtshow weg te geven.

Muziek
FOUX muziek kenmerkt zich door opzwepende en energieke dance muziek. Met name House, Tech-House en Techno, die echt bedoeld is om mensen in beweging te krijgen. Ondanks de kleinschaligheid werkt FOUX niet met kleine artiesten. Warren Fellow (Thuishaven) staat aankomende editie in de line-up. Daarnaast kent veel onderbelichte DJ’s die een plek op een podium verdienen. De voorkeur gaat uit naar lokale DJ’s, dus uit de stad waar het evenement plaatsvindt. Zo trekt het festival ook lokaal, betrokken en enthousiast publiek dat echt komt om te dansen op de muziek van hun favoriete DJ. En in tegenstelling tot de grote, massale festivals, kun je gewoon vooraan bij de DJ staan en een duimpje opsteken.


Toekomst
FOUX heeft nu een aantal festivals, clubnachten en stagehostings in Den Haag. Dit zal FOUX blijven doen, en zoekt daarnaast naar uitbreiding. FOUX wil qua omvang van feesten niet groter worden, maar wil wel in meer steden het concept brengen. Amsterdam is de eerste stad waar FOUX naar zal uitbreiden, en Rotterdam zit er ook aan te komen.

Check hier het Facebook-event