AMSTERDAM - Kun je aan een foto zien waar iemand woont? Soms wel, maar de foto’s die Amsterdammer Peter van der Meer van 45 vrouwen maakte vertellen een heel ander verhaal. Hij fotografeerde vrouwen op leeftijd, die wonen in Zuidoost, de Jordaan of Zuid. De jongste vrouw is zeventig, de oudste honderddrie. In zijn zoektocht naar vrouwen die hij mocht fotograferen kwam hij in Zuidoost terecht op een bijeenkomst van een paar honderd Surinaamse dames; vier hiervan waren meteen enthousiast. Uiteindelijk fotografeerde hij in Zuidoost vijftien vrouwen. Alle foto’s zijn verzameld in een fotoboek en ze zijn tot 28 januari 2018 ook te zien op een expositie in het CBK Oost.

Van der Meer wil sterke vrouwen laten zien. Hij fotografeerde ze in hun eigen huis. Daar koos hij de plek van de foto’s en hij koos ook de kleding van de dames. Het is voor hem een manier om Amsterdammers met verschillende achtergronden met elkaar te verbinden; ‘saamhorigheid’ komt vaak terug in zijn werk. Peter van der Meer: “Mijn conclusie na acht jaar foto’s maken van al die vrouwen is dat iedereen anders is, en dat we samen Amsterdam vormen.”

Ook voor jeugd

De fotograaf wil ook graag jongeren bij dit project betrekken. Daarom startte hij een crowdfundingsactie die loopt tot 8 december. Peter van der Meer: “Ik benader zelf Amsterdamse scholen. Als klassen naar de expositie komen betrekken we ze actief bij de foto's van de Dames. Dat doen we door vragen te stellen zoals: wat zie je precies, en wat denk je te zien. Als we die antwoorden bespreken krijgen leerlingen vaak nieuwe inzichten.”

Rondleiding en lezing

Wilt u de dames wel eens zien en meer horen over de foto’s? Kom dan op 16 december naar de rondleiding en een lezing over de Dames. Dat kan vanaf 15.30 uur. Wel graag eerst aanmelden bij CBK Amsterdam via e-mailadres cbk@oost.amsterdam.nl.

De expositie De Dames is tot en met 27 januari 2018 te zien in het CBK Amsterdam, Oranje Vrijstaatkade 71. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.cbkamsterdam.nl.