AMSTERDAM - De Italiaanse filmactrice Claudia Cardinale is eregast tijdens de tweede editie van Fare Cinema, de filmweek gewijd aan de Italiaanse film, die van vrijdag 7 Juni tot en met woensdag 12 juni plaatsvindt in Amsterdam. Op uitnodiging van het Italiaans Cultureel Instituut in Nederland zal de legendarische filmgodin zondagavond 9 juni in Eye Filmmuseum aanwezig zijn bij een bijzondere vertoning van Visconti's historische meesterwerk Il Gattopardo. Voorafgaand aan het bijna 4 uur durende filmepos uit 1963 zal Claudia Cardinale over haar leven en werk vertellen en in gesprek gaan met het publiek. Toegangskaarten voor deze exclusieve ontmoeting en filmavond met Claudia Cardinale zijn verkrijgbaar via Eyefilm.nl. Voor informatie over het gehele programma kijk op IICAmsterdam.esteri.it.

Filmweek met retrospectief, filmberoepen en masterclass
Het Italiaans Cultureel Instituut in Amsterdam, organisator van Fare Cinema, wijdt gedurende de filmweek een retrospectief aan beroemde films waarin Claudia Cardinale de hoofdrol speelde. Daarnaast wordt dit jaar ingezoomd op specifieke, met filmproductie verbonden beroepen, aan de hand van klassieke en hedendaagse Italiaanse films. Op zaterdag 8 juni wordt in dit kader van 11.00 – 15.30 uur in Eye Filmmuseum Caffè Cinematografico georganiseerd. Hier komen Italiaanse en Nederlandse vakgenoten aan het woord over hun passie voor film - waarvan ze hun beroep maakten - en over hun ervaringen in de filmwereld. Het publiek kan op deze manier kennismaken met het werk van acteurs, regisseurs, producenten, scenarioschrijvers, kostuumontwerpers, visagisten en grimeurs. Gedurende de filmweek worden tevens masterclasses gehouden voor professionals over specifieke onderwerpen zoals kostuumontwerpen, grime en visagie voor film.

Claudia Cardinale
In de jaren '60 en '70 veroverde Claudia Cardinale als filmactrice met haar magische verschijning de harten van filmliefhebbers wereldwijd. De muze van grote regisseurs als Luchino Visconti, Frederico Fellini en Werner Herzog maakte furore in talrijke beroemd geworden films. Als filmactrice kreeg Claudia Cardinale vele onderscheidingen; in 2016 werd zij in ons land geëerd met de Grand Acting Award, de oeuvreprijs van Film by the Sea in Vlissingen. De in Parijs woonachtige filmlegende is nog immer actief als actrice. Momenteel werkt zij mee aan een Zwitserse telefilm en met de Franse toneelschrijver Pierre Notte aan een theaterstuk.

Over Fare Cinema
Fare Cinema is een initiatief van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking en van het Italiaanse ministerie van Cultuur, gericht op de promotie van Italiaanse filmproducties in het buitenland. Het wordt wereldwijd georganiseerd onder auspiciën van de lokale Istituti Italiani di Cultura. De tweede editie van Fare Cinema wordt in Nederland georganiseerd door het aan de Amsterdamse Keizersgracht gevestigde Italiaans Cultureel Instituut, onder leiding van directeur Carmela Callea, in samenwerking met RAI CINEMA, Eye Filmmuseum, Ketelhuis en Waldorf Astoria Amsterdam.