AMSTERDAM - Met Eye Buurtambassadeurs geeft het filmmuseum een stem aan de bewoners van de Amsterdamse stadsdelen. Voor het seizoen 2019-2020 werken deze ambassadeurs mee aan de familieprogrammering in Eye, of op locatie in andere stadsdelen. Op 7 september is de aftrap met Rabat, over de reis van Abdel, Nadir en Zakaria van Mokum naar Marokko. De film wordt vertoond als gratis toegankelijke openluchtvoorstelling in het Noorderpark.

Om het contact met de buren te versterken, is Eye de stadsdelen in gegaan, met de vraag: wat vind je, weet je en wil je van Eye? Dat leidde tot negen 'buurtambassadeurs': betrokken ouders en cultuur- en buurthuismedewerkers. Om de maand komen ze bijeen om mee te denken en – te werken aan Eye's familieprogrammering.

Rabat en Marc Jacobs
De aftrap is op 7 september met de komische roadmovie Rabat (2011). Abdel, Nadir en Zakaria reizen in een oude taxi naar de geboortestad van Nadirs vader. Ondertussen vertellen ze elkaar sterke verhalen en trappen lol. Rabat is een verhaal over Amsterdamse jongeren op de grens van volwassenheid. Wat gaan ze met hun levens doen? Nasrdin Dchar (Nadir) kreeg voor zijn rol het Gouden Kalf voor beste acteur. De regie is in handen van Jim Taihuttu en Victor D. Ponten.

Voorafgaand wordt de korte film Marc Jacobs (2014, 17') van Sam de Jong vertoond, over de negenjarige Soufyane die alvast een merkzonnebril koopt voor de vakantie in Marokko.

De openluchtvoorstelling is een samenwerking met FC Hyena en het Noorderparkfestival.