AMSTERDAM - Eye is erin geslaagd de grensverleggende VR-installatie Das Totale Tanz Theater naar Nederland te halen. In januari was de première in Berlijn met unaniem lovende recensies, van 5 t/m 13 maart te zien en te ervaren in de speciale VR-bioscoop van Eye.

In 1922 vernieuwde Bauhaus-docent Oskar Schlemmer de danskunst met zijn Triadisch Ballet, over de plaats van de mens in een snel industrialiserende samenleving. In 2019 leven we in een sterk gedigitaliseerde samenleving. Opnieuw buigen kunstenaars zich over de vraag hoe de mens en technologie zich tot elkaar verhouden. Wie heeft de controle over wie? Das Totale Tanz Theater geeft een adembenemend antwoord op die vraag.

Eye Xtended: Das Totale Tanz Theater, van 5 t/m 13 maart van 11.00-22.00 in Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl/Tanz

Dit jaar is het een eeuw geleden dat in het Duitse Weimar het Bauhaus werd opgericht, de academie die verschillende kunst- en ontwerpdisciplines met elkaar verbond. Een van de kunstenaars die de ideeën maximaal benutte was Oskar Schlemmer, met zijn Triadisch Ballet uit 1922 als hoogtepunt. Schlemmers mechanische, abstracte choreografie weerspiegelde het toenmalige enthousiasme over technische ontwikkelingen. Omhuld door kubussen, bollen en andere van primaire vormen afgeleide kostuums smolten mens en machine bij Schlemmer samen.

Honderd jaar na de oprichting van Bauhaus is een nieuwe dimensie aan dit avantgardistische pionierswerk toegevoegd. Ter gelegenheid van het jubileum ontwierpen Artificial Rome, Filmtank en Interactive Media Foundation de VR-installatie Das Totale Tanz Theater, die de bezoeker promoveert van passieve toeschouwer tot actieve deelnemer.

Das Totale Tanz Theater transporteert ons naar een virtuele wereld, waar we midden tussen de dansers staan, op de drie niveaus van een kolossale stalen Bauhaustoren omgeven door spiralende trappen. In deze ruimte kunnen de dansers, in de choreografie van de Amerikaan Richard Siegal en op muziek van componist Lorenzo Bianchi Hoesch, uitbundiger bewegen dan in Schlemmers tijd mogelijk was. Virtuele attributen en kostuums die eerder de dans nog in de weg zaten, vormen nu immers geen fysieke belemmering meer. Anno 2019 is het Triadisch Ballet al even grensverleggend als Schlemmers origineel in 1922.

Naast de VR-installatie vertoont Eye het eveneens door Interactive Media Foundation ontwikkelde Das Totale Tanz Theater 360. Voor deze zes minuten durende 360°-video componeerde de legendarische Duitse industriële band Einstürzende Neubauten een nieuwe score.

Das Totale Tanz Theater is onderdeel van Eye's Virtual Reality-programma Xtended dat eerder werk presenteerde van de kunstenaars en filmmakers Alejandro G. Iñárritu, Laurie Anderson, Marina Abramović en Tsai Ming-liang.