AMSTERDAM - Het gebouw van Eye Filmmusuem kleurt vanavond blauw ter ere van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. Een groot aantal gebouwen en Unesco-erfgoederen in Nederland zijn een paar dagen in oktober ‘VN-blauw’ verlicht, waaronder Slot Loevestein en het Vredespaleis. Eye sluit zich hierbij aan vanwege de Desmet-collectie, die in 2011 is opgenomen in Unesco’s Memory of the World Register.

De Verenigde Naties (VN) bestaan dit jaar 75 jaar. De Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties vraagt aandacht voor deze mijlpaal door karakteristieke gebouwen en objecten blauw aan te lichten.

Naast Eye sloten onder andere Slot Loevestein in Zaltbommel, het Vredespaleis in Den Haag, de Panoramazaal van de Achmea-toren en Love Fontein in Leeuwarden zich hierbij aan. Zij zijn in de week van 19 tot 24 oktober blauw verlicht om aandacht te vragen voor het 75- jarig jubileum van de VN. Kijk op www.vn75.nl/kaart om te zien welke Nederlandse Unesco-erfgoederen en gebouwen met Unesco-archieven er allemaal meedoen.

Unesco Memory of the World
Eye sluit zich bij dit initiatief aan vanwege de Desmet-collectie, die in 2011 is opgenomen in Unesco’s Memory of the World Register. Het archief van Jean Desmet (1875-1956) is een van de belangrijkste onderdelen van de Eye-collectie. Jean Desmet was een van de grootste filmondernemers in Nederland én hij documenteerde en bewaarde bijna alles wat met zijn bedrijf te maken had. Op die manier ontstond een buitengewoon archief.

Over de VN
De VN is in 1945 opgericht door 51 landen, en is inmiddels uitgegroeid tot 193 landen. Internationale solidariteit en een gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid zijn belangrijke oprichtingsidealen van de VN. Hiernaast vraagt de VN aandacht voor duurzame doelen.

De Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) stimuleert het debat over verbetering en versterking van de VN. Zij volgt daarbij – onafhankelijk en kritisch – zowel de VN, als de rol en inbreng van Nederland in de VN.