AMSTERDAM - Vrijheid wordt meestal geassocieerd met leven in vrede en zonder onderdrukking. Maar vrijheid gaat over meer: ‘kan ik hier wel zijn, wie ik ben?’ Het ExploreZ festival zoekt tussen 22 en 30 september naar Nieuwe Vrijheid in Amsterdam. Voor deze derde editie van dit multidisciplinaire festival werkt initiator ZID Theater samen met artistiek sociale gezelschappen uit Servië, Griekenland, Polen, Marokko, Hongarije en België."

Explorez speelt zich grotendeels af in Amsterdam (Nieuw-) West en biedt een week vol muziek, dans, theater en beweging. Iedereen is van harte welkom op de (veelal gratis toegankelijke) voorstellingen, workshops en ontmoetingsmomenten. Hoofdlocaties van het festival zijn Podium Mozaïek en De Meervaart, maar ExploreZ is overal! Van Pakhuis de Zwijger tot het Rembrandtpark en van Voedseltuin IJplein tot Ru Paré en de OBA.

Professionele én buurtmakers van 12 tot 80 jaar oud werken mee aan ExploreZ. En zo divers als groepstheater kan zijn, zo divers is het festival. Van de opzwepende tonen van een groep Roma muzikanten uit Antwerpen tijdens Balkan Kitchen, tot een uitleg over wat keuzevrijheid is volgens 30 jongeren uit 5 verschillende landen tijdens Make your Choice.

Officiële opening
De feestelijke opening van het festival is op zondag 23 september om 16.00 uur in Podium Mozaïek. Daarin previews van meerdere voorstellingen die in de week te zien zijn, maar ook performances van zangeres Karima El Fillali en Spoken Word artiest Babs Gons.

Bijzonder optreden
Ook komt Odin Teatret speciaal voor het festival naar Nederland. Hun voorstelling The Great Cities under the Moon is te zien op woensdagavond 26 september in De Meervaart. Dit Deense gezelschap onder leiding van Eugenio Barba speelde reeds 77 voorstellingen in 66 landen en staat bekend om experimenteel groepstheater. Dat tonen ze op festivals en in theaters, maar ook op straat en zelfs in de jungle… Vooraf is er een interview met Barba.

Levende beeldentuin
Op zaterdag 29 september verrast het spelers ensemble van ZID met een levende expositie in het nieuwe gebouw van het Van Eesterenmuseum. In Lost City tonen 25 (buurt)acteurs - met culturele achtergronden uit 20 verschillende landen - in korte stukken hun eigen perspectief op vrijheid. Het publiek loopt als het ware door een levende beeldentuin en luistert naar hun verhalen.

Muren doorbreken
“Explorez gaat over vernieuwing, over kijken en ontdekken. Het is een producerend festival waarin we kunst en sociale impact met elkaar verbinden”, aldus creatief directeur Karolina Spaić. De van oorsprong Servische richtte in 1992 ZID - dat muur betekent in het Servisch - op. Theater wordt door dit gezelschap gebruikt om muren te doorbreken en community’s te bouwen.

Mensen van allerlei pluimage (leeftijd, achtergrond, opleidingsniveau en sekse spelen geen rol) krijgen de kans om hun eigen creativiteit te ontdekken en uiten. Spaić: “Wij gaan niet uit van grote politieke issues, maar van kwesties waar de gewone man en vrouw mee bezig zijn. Daarom werken wij ook samen met de mensen uit de buurt, die gaat het direct aan.” ZID werd hiervoor in de afgelopen jaren gewaardeerd met onder andere de Gouden Caleidoscoop en het Appeltje van Oranje.

Reserveren
ExploreZ festival is van zaterdag 22 september tot en met zondag 30 september. Dagelijks zijn er workshops, creatieve ontmoetingen, voorstellingen en filmvertoningen. Veel activiteiten zijn gratis of voor kleine bedragen toegankelijk. Precieze informatie over prijzen, tijdstippen en locaties is te vinden op: www.explorez.nl.