AMSTERDAM - De 25e special editie van IJburgDroomt-IJburgDoet staat donderdag 16 november van 19.30-22.00 uur geheel in het teken van bewonersinitiatief ‘Expeditie IJburg Rijker’ en buurtinitiatieven, om de jongeren en statushouders in 2018 een warm welkom te geven. De locatie is IJburg College 1 aan de Pampuslaan nr. 1.

Het belooft een avond te worden vol bruisende ideeën, enthousiasme en concrete plannen. Heb jij een leuk idee voor een initiatief of wil je gewoon een kijkje nemen hoe IJburgers de verbinding met elkaar zoeken? Kom dan langs op 16 november. Iedereen is welkom!

IJburgDroomt-IJburgDroomt

IJburgDroomt-IJburgDroomt is hét platform op IJburg waar bewoners hun initiatieven pitchen om IJburg weer wat mooier te maken. Informatie: https://www.facebook.com/ijburgdroomt/.

Welkom

Het nieuws dat op IJburg 180 statushouders en jongeren komen wonen, zorgt voor onrust in de wijk. Maar ook al moet de bouw van het complex nog starten, een aantal bewoners is druk doende met plannen voor een welkom.

IJburgers Kamille Kres, Paul Engel, Safoan Mokhtari en Jeroen van Kemenade dagen je uit om samen op reis te gaan. Samen ontwerpen zij een ontdekkingsreis door IJburg: Expeditie IJburg Rijker. De groep haalt kennis en kunde op om de bewoners en nieuwkomers beter te kennen en te begrijpen. Zodat het welkom warm en het samenleven straks prettig is, voor beide partijen.

Kres: “Als statushouder heb je je vertrouwde omgeving achter moeten laten. Je komt in een buurt terecht waar sommige nieuwe buren angst en weerstand voor je voelen. Aan de andere kant moeten IJburgers ineens hun omgeving en buitenruimte delen met mensen die het nodige hebben meegemaakt. Die zich misschien minder betrokken voelen bij hun nieuwe buurt en die ook gebruikmaken van de publieke ruimte. En dat terwijl omwonenden van ‘Kavel 13A’ jarenlang vrij uitzicht hadden op een ‘natuurspeelparadijs’ dat zij samen met de gemeente hadden ingericht.”

Voorbeeld

“Als wij er in slagen met heel IJburg de nieuwkomers welkom te heten, dan zijn we een voorbeeld voor heel Nederland. Want wel vaker zullen mensen hier of elders een veilige en betere toekomst zoeken. Of je dat nu leuk vindt of niet, we moeten leren er mee om te gaan. Een andere weg is er niet”, aldus Kres. De groep, die steeds groter wordt, werkt samen met stadsdeel Oost.

Rondstruinen

Bewoner en stedenbouwkundige Maarten Lankester was één van de initiatiefnemers van het natuurspeelparadijs, dat moet inkrimpen tot de helft. Op het terrein werd jarenlang gevoetbald, geschoffeld, rondgestruind en bijgekletst. Nu denkt hij met de gemeente mee over de inrichting van het stukje grond rond het nieuwe gebouw.

Krimp

Lankester: “We wisten dat het tijdelijk was, maar toch is het slikken. Het veld zorgde voor gemeenschapszin. Maar we willen ook plaats maken voor de nieuwkomers.” Volgens hem draagt de buitenruimte van het complex er aan bij of en hoe oude en nieuwe bewoners zich mengen. Een voorbeeld: een aantal woningen heeft straks enkel ramen aan de voorkant, zonder buitenruimte. Logisch dat de nieuwe bewoners het speelterrein gaan gebruiken dat ervoor komt. “Mijn idee is om een stukje grond aan te wijzen als hun voortuin. Dan blijft er speelplek over voor de buurtkinderen.”

Meer informatie

Meer informatie over Expeditie IJburg Rijker is te vinden op: https://www.facebook.com/expeditieijburgrijker/.

Meer informatie over de huisvesting van statushouders op IJburg is te vinden https://www.amsterdam.nl/projecten/daguerrestraat/.