AMSTERDAM - 1e editie gezamenlijke events van alle creatieve ondernemers in de TolhuistuinIn het weekend van zaterdag 29 + zondag 30 september gaat de Tolhuistuin 24 uur open tijdens Wiekent Tolhuistuin. Ontdek deze culturele en culinaire hotspot vanaf zaterdag om 19:00 aan de hand van een divers programma in alle hoeken en gaten van het voormalige Shell-terrein, architectonische gebouwen en idyllische Tuin. Op zondag sluiten we af met een gratis programma met kidsactiviteiten en het live muziekprogramma Sunday Sounds in de Tuin.


Alle creatieve ondernemers presenteren zich
Wiekent Tolhuistuin is de eerste editie van een samenwerking met alle creatieve ondernemers die de Tolhuistuin vormen. Allemaal organisaties, makers en creatieve ondernemers die de afgelopen jaren in de luwte achter het Paviljoen van de Tolhuistuin hebben gewerkt en programma’s hebben gemaakt en gepresenteerd op locaties verspreid door de hele stad voor een groot en divers publiek afkomstig uit de gehele stad. Samen met circa 150 medewerkers en ruim 800 vrijwilligers organiseren zij jaarlijks circa 750 culturele activiteiten in Amsterdam en in de rest van Nederland, Europa en daarbuiten. Wiekent Tolhuistuin is in het leven geroepen om hún creatieve werk aan een breed publiek te kunnen presenteren.

Cultureel dorp Tolhuistuin bedreigd
Alle creatieve organisaties die de Tolhuistuin vormen hebben de afgelopen jaren een cruciale bijdrage geleverd aan het culturele landschap in Noord. Door de voorgenomen huurverdubbeling door de Gemeente Amsterdam (en in sommige gevallen meer dan twee keer zoveel) dreigt een fors aantal van de huurders het complex te moeten verlaten. Commerciële partijen nemen dan deze plekken over, waarmee het bijzondere karakter van de Tolhuistuin als culturele plek verloren gaat. De Tolhuistuin die staat voor inclusiviteit en diversiteit waarbij oud-Noord, nieuw-Noord en andere stadsdeelbewoners door middel van de Tuin met elkaar verbonden worden, moet dan wijken voor financieel gewin.


Eerste namen programma (wijzigingen voorbehouden)

✔ Theatermaker en schrijver Anoek Nuyens opent Wiekent Tolhuistuin op zaterdag om 19:00 met een scène uit haar nieuwe voorstelling Tenzij je een beter plan hebt.

✔ Live muziek is er o.a. van Eurosonic Noorderslag die bands uit Noord-Nederland presenteren binnen hun project Hit the North en independent recordlabel Excelsior Recordings.

✔ In de Tuinzaal vindt de hele avond een debatprogramma plaats over verstedelijking en de publieke ruimte. Fiber exploreert het onderwerp aan de hand van een gesprek over de kracht van de verbinding tussen kunst en technologie/ecologie. TAAK x Monnik x Framer Framed bundelen hun krachten met het Public Art Amsterdam-programma waarbij Frantz Dhers (Let’s be Original’s) een lezing komt geven over de ontheemde, geglobaliseerde mens. SLAA komt met hun programma Debating Civic Space + Selling Dreams over de gedeelde publieke ruimte in de vorm van een film en nagesprek.Theaterflix, i.s.m. Meer Democratie organiseert een nagesprek met buurtbewoners en Amsterdammers rondom de opnames van het theatercollege Een Vrij Land van Femke Halsema.

✔ Stichting Nieuwe Helden staat in een caravan klaar voor doorlopende gesprekken met bezoekers over hun erotische fantasieën in Yes, Please!.

✔ Er zijn avondlijke rondleidingen met zaklamp over het Tolhuistuin-terrein. Mediaridders en Fast Factsorganiseren i.s.m. Amsterdam-Noord-ecoloog Fred Haaijen een tour door de Tuin, het Leeshuis neemt het publiek samen met Paul Vonk van Museum Amsterdam Noord mee op een historische tour over het terrein en bezoekers kunnen zelf met de audiotour Tolhuistour dwalen over de Noordelijke IJ-oever.

✔ Partizan Publik neemt deel met Parlement van de Dingen en presenteert midden in de Tuin bij de oude Plataan de BoomMuziekMachine i.s.m. geluidskunstenaar Harpo ‘t Hart.

✔ Er zijn de hele avond films te zien. Er is de première van de docu A10 van Daryl Mulvihill/DMAU, eenfilm over de A10 die Amsterdam in zones verdeelt, met alle gevolgen van dien. Met Cineblend kan de hele avond en nacht gebingewatched worden.

✔ De zondag is volledig gratis te bezoeken en in de Tuin. Er zijn allerhande kidsworkshops van Solid Ground Movement, A'DAM Music School, Theaterflix en Musicians Without Borders, er wordt voorgelezen aan kids in het Leeshuis en we eindigen met het live muziekprogramma Sunday Sounds.

Houd tolhuistuin.nl in de gaten voor de line-up en actuele informatie.