AMSTERDAM - Deze maand bestaat de jongerenclub van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest 25 jaar. Klassieke muziek niet voor jongeren? Entrée bewijst het tegendeel. 25 jaar geleden opgericht als studentenbestuur en inmiddels uitgegroeid tot een professionele organisatie met 8.000 betalende leden. Daarmee is Entrée de grootste culturele jongerenclub van Europa.

25 jaar Entrée
Overal ter wereld worden succesvolle klassiekemuziekinitiatieven opgezet door jongeren. Zo werd afgelopen maand Scala Radio opgericht, een nieuwe klassiekemuziekzender voor jongeren. Twee jaar geleden zag Club20, de jongerenvereniging van de Weense Musikverein het levenslicht en in Nederland vond twee weken geleden Klassifest plaats: een klassiekemuziekfestival in Paradiso.

Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest waren hun tijd ver vooruit en richtten al in 1994 Entrée op. Martijn Sanders, de toenmalig directeur van Het Concertgebouw en initiatiefnemer van de jongerenvereniging: ‘Klassieke muziek leed onder het imago dat het voor bejaarde mensen zou zijn, dat wilde ik doorbreken. Ik ben naar het Concertgebouworkest gestapt met de vraag: “Zullen we hier samen wat aan doen?” Daarna is het eerste Entrée-bestuur opgericht.’

Inmiddels zijn er 8.000 jongeren onder de 35 jaar aangesloten bij Entrée. Zij kunnen met korting oplopend tot 75% naar bijna alle concerten in Het Concertgebouw. Online kunnen de last-minute sprintkaarten gekocht worden tegen een gereduceerd tarief. En er mag altijd een introducé mee onder de 35. Naast het aanbod van Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest organiseert Entrée diverse eigen initiatieven. Zoals Entrée Late Night, een afterparty na een Horizon-concert van het Concertgebouworkest, waarin diverse kunstdisciplines worden samengevoegd. En Entrée Presents: een concertreeks waarin klassieke en elektronische muziek samenvloeien. Het evenement SOUK, dat zich richt op oosterse muziek en door Entrée in 2005 werd opgezet, is uitgemond in het festival Turning East en een interculturele programmering in Het Concertgebouw waarbij verbinding en culturele inclusiviteit centraal staat.

Voor en door jongeren
‘Wat zo bijzonder is aan Entrée, is dat het echt gedragen wordt door jongeren’, vertelt Marlies de Boer, voorzitter van Entrée. ‘Er zitten 15 jongeren tussen de 20 en de 35 in onze jongerenraad, die zich acht uur per week vrijwillig inzetten voor Entrée. Iedereen heeft een andere achtergrond en daarom werkt het zo goed.’ Daarnaast is er een bestuur bestaande uit drie leden van de jongerenraad en afgevaardigden uit Het Concertgebouw, het Concertgebouworkest en de Vereniging Vrienden, en zijn er drie in vaste dienst. ‘De kracht van Entrée is de combinatie van enthousiaste vrijwilligers, werknemers én een betrokken bestuur met expertise’, aldus Marlies.

Entrée pakt uit
Om het jubileum te vieren organiseert Entrée op 24 mei een speciale verjaardagseditie van hun eigen serie Entrée Presents, waarin de grenzen tussen akoestische en elektronische muziek worden opgezocht. Technoproducer Henrik Schwarz en het Alma Quartet lanceren hun nieuwe album en daarna kan er tot in de vroege uurtjes gedanst worden op de muziek van lokale Amsterdamse helden Sjamsoedin en KAUW. Kaartjes zijn te koop vanaf €17,50 via deze link.