AMSTERDAM - De elfde editie van het gisteren afgesloten Amsterdam Light Festival is ruim een miljoen keer bezocht. Jong en ouder genoten van twintig nieuwe, nationale en internationale lichtkunstwerken rondom het thema Imagine Beyond. De volgende editie van het festival, dat bewoners en bezoekers van de stad verbindt en verrijkt met lichtkunst, vindt plaats van 30 november 2023 t/m 21 januari 2024 en staat in het teken van artificial intelligence en digitale technologie.


De elfde editie van Amsterdam Light Festival met als thema Imagine Beyond stond geheel in het teken van de verbeelding. Dat de wereld om ons heen tijdelijk is en ineens helemaal anders kan zijn, hebben we allen de afgelopen jaren ervaren. Maar juist dan, als alles om ons heen beweegt en niets meer vanzelfsprekend lijkt, hebben we de kracht van onze verbeelding nodig. Met de verschillende belevingen nodigde het festival bezoekers uit de werkelijkheid even los te laten. Met ongeveer een miljoen bezoeken is Amsterdam Light Festival een van Amsterdams meest bezochte festivals. Directeur Frédérique ter Brugge: "Het is heel bijzonder dat een festival in de openbare ruimte zo veel Amsterdammers en bezoekers van de stad kan verlichten. Er was een goede balans tussen wandelen en varen voor het beleven van de lichtkunst in de stad."

Publiekslievelingen

Varend en wandelend genoten jongeren, gezinnen en ouderen van de twintig nieuwe lichtkunstwerken. Acht van internationale en twaalf van Nederlandse kunstenaars, waaronder vele jonge talenten. Publiekslieveling was Sign van Vendel & de Wolf (foto boven). Andere hoogtepunten waren Light Gate, de poort naar de wereld van de verbeelding, van Edwin Baruch en Inversion Waterfall van UxU Studio. Ook op het eerste oog subtielere werken, zoals Scala a Pioli van Massimo Uberti – ladder naar het niets of juist het onbekende? – en Fireflies van Studio Toer – vuurvliegjes in hartje winter – zorgden voor veel verwondering en bewondering.

Bijzondere projecten

Voor jong en oud realiseerde het festival twee bijzondere projecten. Het educatieproject voor basisscholen uit de hele stad bereikte 2.500 jongeren en hun ouders/verzorgers. De komende jaren zullen aan dit project zo’n tienduizend kinderen van 10 tot 12 jaar met hun ouders/verzorgers mee gaan doen. Het tweede project, dit jaar voor het eerst georganiseerd, was de vaarbeleving Gouden Dagen waarbij ouderen werden gegidst door kinderen uit het educatieproject. Ook dit project, een unieke verbinding tussen jong en oud, werd zeer gewaardeerd en wordt de komende jaren verder uitgebreid.