AMSTERDAM - De tentoonstelling Wim Crouwel - Fascinated by the Grid is de eerste overzichtstentoonstelling in Japan van het werk van de Nederlandse grafisch ontwerper Wim Crouwel. De tentoonstelling is vanaf 16 december te zien in de Kyoto ddd gallery en vanaf 14 mei 2018 in de Ginza Graphic Gallery in Tokio. Beide galeries zijn gespecialiseerd in grafisch ontwerp. In 2011 vond de meest recente expositie van Wim Crouwels werk in het Stedelijk Museum plaats - Wim Crouwel – A Graphic Odyssey - georganiseerd in samenwerking met het Design Museum in Londen. Nu wordt het tijd dat zijn werk in Japan erkenning vindt. De tentoonstellingen zijn samengesteld uit de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Wim Crouwel (1928, Groningen) raakte geïnspireerd door de grondleggers van het modernisme en ontwikkelde op grond van hun principes een geheel eigen vormentaal. Vanuit zijn interesse in architectuur ontwikkelde hij een sterk gevoel voor ruimtelijkheid. Hij begon zijn carrière als tentoonstellingsontwerper, maar werd vooral bekend als de grafisch ontwerper van het Stedelijk Museum, waar hij van 1963 tot 1985 werkte. Onder het directoraat van Edy de Wilde ontwierp Wim Crouwel bijna alle affiches, catalogi en ander drukwerk van het museum.

In de tijd dat Wim Crouwel voor het Stedelijk werkte ontwikkelde hij zijn unieke grid-systeem, dat jarenlang karakteristiek bleef voor de grafische stijl van het museum. Volgens hem zouden ontwerpers hun werk objectief moeten benaderen en niet vanuit een commercieel oogpunt. Crouwel was verder actief als leraar en schrijver en gaf vele lezingen.

Wim Crouwel ontwierp samen met zijn zoon Remco het affiche voor de tentoonstellingen in Japan. Carolien Glazenburg (conservator grafische vormgeving van het Stedelijk Museum), samensteller van de tentoonstelling, is aanwezig bij de opening en geeft lezingen in de galerie in Kyoto.