AMSTERDAM - Het Stedelijk Museum presenteert de eerste museale solotentoonstelling van Stefan Tcherepnin (Boston, 1977). Tcherepnin is een kunstenaar die werkt met geënsceneerde omgevingen. Binnen zijn praktijk is de ervaring, dat wat de toeschouwer voelt, minstens zo belangrijk als de achterliggende theorie. Dat komt duidelijk naar voren in Stefan Tcherepnin: The Mad Masters, te zien in een grote zaal op de benedenverdieping van het museum.

In de tentoonstelling beleven vier grote monsters meeslepende momenten. Ze bewegen zich rondom een hangend centraal object: het glazen gezicht van een clown. En op de muur worden de reizen van de monsters geprojecteerd.

De harige, opgevulde wezens zijn vaker onderdeel van Tcherepnins’ performances, video’s en sculpturen. In The Mad Masters zitten de innemende monsters gevangen in een miniatuurwereld, als in een natuurhistorisch museum. Het glazen object in het midden is geïnspireerd op het hoofd in de iconische poort van George C. Tilyou in Steeplechase Park; een pretpark op Coney Island in Brooklyn, waar Tcherepnin zelf ook woont.

Tegelijkertijd is The Mad Masters een caleidoscopische lens waarin fragmenten voorbij komen over verleden en toekomst. Zo is er een hypothetische landkaart van de Verenigde Staten te zien waarbij de grenzen van het Amerikaanse grondgebied zijn aangetast door klimaatverandering. Ook is er een suprematistische compositie van Kazimir Malevich in de lens te herkennen: Zelfportret in twee dimensies (1915). Een werk dat tevens deel uitmaakt van de collectie van het Stedelijk Museum.

Op de zaalwand wordt een videoprojectie getoond. In die video, een reflectie, worden de reizen van de vier monsters getoond in vier seizoenen. Alle elementen samen is als een muziekcompositie, een totaalervaring die verder gaat dan taal.

Over de kunstenaar

Stefan Tcherepnin woont en werkt in Brooklyn (NY). Zijn werkwijze komt voort uit zijn achtergrond in de muziek als performer en componist. Tcherepnin werkt veelal in samenwerking met bevriende kunstenaars en musici uit zijn professionele netwerk. Hun gezamenlijke uitvoeringen vinden vaak plaats binnen de installaties van Tcherepnin. Voor de muziek in de video van The Mad Masters werkte hij bijvoorbeeld samen met musicus Lewis Wallace Blanchard III, met wie Tcherepnin ook een muzikaal duo vormt genaamd Existential Blowfish.

Stefan Tcherepnin: The Mad Masters is samengesteld door Karen Archey, conservator hedendaagse kunst en time-based media en is gebaseerd op een langdurige samenwerking tussen de kunstenaar en het Stedelijk Museum.