AMSTERDAM - Intiem en afstandelijk, koud en brandend: deze zomer staat de actrice Isabelle Huppert in de spotlights in Eye Filmmuseum. Met meer dan dertig films, interviews, gasten en Q&A’s brengt Eye in juli en augustus een hommage aan deze fenomenale actrice. Naast het retrospectief brengt Eye een aantal hoogtepunten uit in de filmtheaters, waaronder Les valseuses, La céremonie en La pianiste.

Zomerprogramma met Isabelle Huppert, van 11 juli t/m 25 augustus in Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl en in filmtheaters in het land.

“Ik hou ervan om ongewone personages zo normaal mogelijk te maken, omdat we allemaal weten dat het tragische en abnormale zich altijd verbergt achter het normale." Isabelle Huppert

Iedere zomer kun je in Eye terecht voor een uitgebreid programma rond een filmster of regisseur. Na Steven Spielberg, Martin Scorsese en Billy Wilder zet Eye de zalen open voor de films van Isabelle Huppert (1953, Parijs), een van de grootste Franse actrices van de afgelopen decennia. Haar personages houden vaak de touwtjes strak in handen om plotseling iets schokkends en impulsiefs te doen. Achter een gladde façade worstelen ze met neurosen en obsessies, vol ingehouden emoties – een vulkaan die op uitbarsten staat. Mondain, melancholiek, misantropisch: met haar raadselachtige aantrekkingskracht is Huppert er niet op uit om te charmeren. Volgens Patrice Chéreau, die haar regisseerde in Gabrielle (2005), is Huppert “intiem en afstandelijk, intelligent, koud, brandend – en bereid om alles te doen voor haar rol”.

Vanaf haar kleine maar indrukwekkende rol in Les valseuses (1974) en haar internationale doorbraak La dentellière (1977, Hupperts lievelingsfilm) speelde ze in meer dan 110 films. Ze werkte samen met vele grote regisseurs, van Godard tot Tavernier en Chabrol, van Michael Haneke tot Paul Verhoeven.

Huppert won de prijs voor de beste actrice in Cannes, een Golden Globe, twee Césars, drie European Film Awards en vier acteerprijzen op het Filmfestival van Venetië, en werd voor Elle genomineerd voor een Oscar. Eye Filmmuseum vertoont in juli en augustus een selectie van dertig titels, waarvan Eye er vier uitbrengt in de filmtheaters in het land. Tijdens het zomerprogramma wordt haar nieuwe film Claire’s Camera van Hong Sang-soo uitgebracht door Contact Film (vanaf 18 juli).

De titels die Eye uitbrengt in de filmtheaters zijn:
Les valseuses (Bertrand Blier, 1974)
La cérémonie (Claude Chabrol, 1995)
La pianiste (Michael Haneke, 2001)
En onder voorbehoud La dentellière (Claude Goretta, 1977)