AMSTERDAM - World Opera Lab presenteert op zaterdag 5 februari aanstaande in de Westerkerk in Amsterdam de wereldpremière van Antigone’s of the pandemic. Deze internationale muziektheaterproductie is een wereldwijd eerbetoon aan de hedendaagse Antigone’s en hun families, die in deze coronatijd hun doden op een eervolle wijze willen begraven en herdenken.

Antigone’s of the pandemic is gebaseerd op de aloude mythe van Antigone. De mythe is in deze productie getransformeerd naar een ceremonie van hoop. Antigone, die alles inzet om haar broer te begraven, is een mythe dat al eeuwenlang wordt verteld in verschillende culturen.

Eervol begraven
Hoewel er op dit moment nog geen einde in zicht lijkt van de pandemie ziet regisseur Miranda Lakerveld het als haar morele plicht om op een artistieke wijze aandacht te geven aan de vele corona doden en aan de mensen die dag en nacht betrokken zijn bij de pandemie.

Een onderbelicht aspect tijdens de pandemie waren de vrijwilligers die de onmetelijke hoeveelheid slachtoffers op een eervolle wijze hebben begraven. “Toen afgelopen zomer in Nederland het theaterleven weer enigszins op gang kwam werden onze collega’s in Indonesië, Iran en India nog dagelijks geconfronteerd met verlies, rouwen en het begraven van familieleden, vrienden en collega’s“, aldus Lakerveld. “Een ceremonie van hoop, is de ondertitel van de productie. Voor ons als theatermakers, die werkzaam zijn over de hele wereld, willen wij niet alleen de worsteling laten zien over de gevolgen van covid, maar ook de hoop uitspreken voor de toekomst“.

Niet aanwezig bij begrafenissen of crematies
Amsterdammers, afkomstig uit diverse culturen, werken mee aan de productie waarin zij hun traditionele klaagzangen, overlijdensrituelen en mantra’s hebben toegevoegd aan de productie. Nederlandse families met hun wortels buiten Nederland zijn bijzonder geraakt door de corona crisis. Familieleden konden niet reizen om bij de begrafenissen of crematies aanwezig te zijn. In veel landen van herkomst was de situatie zeer schrijnend, zoals in Iran, India en Indonesië.

Live verbindingen met Mexico, India, Iran en Indonesië
Componisten Felipe Ignacio Noriega, Rafaele Andrade, Setareh Nafisi en Alfian Adytia schreven nieuwe muziek voor de herdenking. Beeldend kunstenaar Siavash Naghshbandi maakt een videowerk voor de herdenking, een visualisatie van de slachtoffers van de pandemie.

Internationale cast
De cast van Antigone’s of the pandemic bestaat onder ander uit mezzo-sopraan Itzel Medecigo, sopraan en Sabra El Bahri Khatri, sopraan Madeline Sariputra en zangeres/sitar speler Chetna Sahni Seghal. Via live coding werken musici en zangers mee uit eerdere internationale World Opera Lab producties, zoals Balaan Tumaan van de productie Ine Aya’.

World Opera Lab
World Opera Lab maakt sinds 2014 muziektheaterproducties waarbij culturele verschillen worden overbrugd en hedendaagse vraagstukken zich op een poëtische wijze weerspiegelen. World Opera Lab opereert wereldwijd en maakte samen met een internationale cast en crew producties op bijzondere locaties, zoals in de historische productie Turan Dokht in Iran en Orfeo in India in India. World Opera Opera maakt regelmatig producties in onder andere de Amsterdamse Mercatorbuurt waarbij buurtbewoners een opera maken samen met professionele musici en zangers. In 2021 produceerde World Opera Lab tijdens het Holland Festival het veel bejubelde Ine Aya’, een opera over de ontbossing op Kalimantan.

De kaartverkoop is gestart via www.worldoperalab.com, aanvang op zaterdag 5 februari is om 19.00 uur, Westerkerk, Prinsengracht 279, Amsterdam.