AMSTERDAM - Ed van der Elsken (1925-1990) is één van de grootste Nederlandse fotografen en documentaire filmers van de 20ste eeuw. 

Met De verliefde camera presenteert het Stedelijk het grootste overzicht wereldwijd van zijn werk in 25 jaar. De tentoonstelling belicht zowel zijn kwaliteiten als fotograaf als de relatie met zijn films en boeken in een rijke, veelvormige presentatie.

Filmprogramma in EYE
EYE organiseert in samenwerking met het Stedelijk vijf avonden met films rond verschillende thema’s in Van der Elskens werk. Zijn leven in Amsterdam speelt een belangrijke rol, maar ook zijn zwerftochten over de wereld voor bladen als Avenue en de relatie tot zijn zoon Daan. De films zijn grotendeels afkomstig uit de EYE-collectie.

Theorie -The Moving Page
In samenwerking met de Universiteit van Leiden houdt het Stedelijk een lezingenprogramma op 26 april: The Moving Page: At the Crossroads of Cinema and Photobook. Hier wordt besproken wat het filmische betekent in het kader van de fotografie. Met een lecture performance van Paulien Oltheten.

Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum
Tijd: 15.00-17.00 uur

Theorie - Sunday Seminar
Ook zondag 12 februari is gewijd aan theorie: de Sunday Seminar: Tussen kunst en document: Fotografiekritiek in Nederland 1980-2015.

Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum

Workshops: Lover, Traveler, Hunter
Het Stedelijk organiseert drie fotografieworkshops voor volwassenen, gegeven door drie fotografen die zich identificeren met het werk van Ed van der Elsken en de rol van Lover, Traveler of Hunter. De workshops kunnen los of als reeks gevolgd worden en vinden op locatie in Amsterdam plaats. Het gemaakte werk wordt tijdens een afsluitende avond in het Stedelijk getoond. De fotografen geven ook online een opdracht aan mensen die niet in staat zijn de workshop te volgen. Deze foto’s worden eveneens getoond tijdens de afsluitende avond.

Data: 25 februari, 25 maart en 22 april 2017

Rondleiding door Blikopeners
Blikopeners, de jonge peer educators van het Stedelijk, geven elke vrijdagavond speedtours door de tentoonstelling, van 19.30 tot 20.00 uur en van 20.00 tot 20.30 uur. De Blikopeners testen of je een Lover, Traveler of Hunter bent en bieden een route die het beste bij je past. Met de gekleurde bril verken je de tentoonstelling en lees je verborgen teksten die de Blikopeners zelf schreven, geïnspireerd op het werk van Van der Elsken.

Voor meer informatie kijk op: http://www.stedelijk.nl/