AMSTERDAM - Het Nationale Ballet brengt in februari 2017 een programma met drie wereldpremières en hoogtepunten uit het balletrepertoire die recent gemaakt zijn voor het gezelschap. Hiermee presenteert Het Nationale Ballet een programma volledig Made in Amsterdam.

In Made in Amsterdam worden nieuwe balletten gedanst van David Dawson, Ernst Meisner en Juanjo Arqués. Daarnaast in het programma vijf bestaande balletten die recent voor Het Nationale Ballet zijn gemaakt door topchoreografen Hans van Manen, Christopher Wheeldon, Alexei Ratmansky, Ton Simons en Krzysztof Pastor. Deze vijf balletten worden inmiddels tot de hoogtepunten gerekend uit het repertoire van het gezelschap. Made in Amsterdam gaat zaterdag 11 februari in première en is te zien tot en met zondag 4 maart 2017 in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.

Made in Amsterdam

De New York Times schreef in 2013 dat Het Nationale Ballet tot een van de vijf balletgezelschappen in de wereld behoort die door het veelvuldig uitbrengen van nieuw werk ‘een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het ballet leveren.’ Made in Amsterdam brengt vijf balletten die tussen 2005 en 2015 speciaal gemaakt zijn voor Het Nationale Ballet en inmiddels tot hoogtepunten uit het recente repertoire worden gerekend. Deze vijf balletten komen nu voor het eerst samen in een programma.

De drie wereldpremières in Made in Amsterdam zijn allen afkomstig van choreografen die een hechte band hebben met Het Nationale Ballet. David Dawson, artistic associate van het gezelschap, maakt een nieuw ballet gebaseerd op het boek De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry. Het ballet wordt een solo voor een mannelijke danser van Het Nationale Ballet gedanst op een nieuwe compositie van Szymon Brzóska.

Ernst Meisner, artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet, maakt een nieuw ballet op muziek van de jonge Nederlandse componist Joey Roukens. De derde première is afkomstig van Juanjo Arqués, young creative associate en voormalig solist van het gezelschap.

Made in Amsterdam wordt gebracht als dubbelprogramma, Made in Amsterdam 1 & 2. Made in Amsterdam 1 toont werken van de Nederlandse choreografen Hans van Manen, Ton Simons, Ernst Meisner en de in Nederland woonachtige Juanjo Arqués. Made in Amsterdam 2 toont de werken van internationale topchoreografen David Dawson, Christopher Wheeldon, Alexei Ratmansky en Krzysztof Pastor.

Programma Made in Amsterdam 1 & 2

Made in Amsterdam 1

Frank Bridge Variations

Choreograaf: Hans van Manen

Muziek: Benjamin Britten – Variations on a Theme of Frank Bridge

Romance (onderscheiden met de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie 2014)

Choreograaf: Ton Simons

Muziek: Wolfgang Amadeus Mozart – Tweede deel Pianoconcert no. 20 in D minor (K.466)

In Transit(wereldpremière)

Choreograaf: Ernst Meisner

Muziek: Joey Roukens – In Transit

Homo Ludens (wereldpremière)

Choreograaf: Juanjo Arqués

Muziek: nog te bepalen

Made in Amsterdam 2

Concerto Concordia

Choreograaf: Christopher Wheeldon

Muziek: Francis Poulenc – Concert voor twee piano’s en orkest in d klein

Citizen Nowhere - een ballet geïnspireerd op De Kleine Prins (wereldpremière)

Choreograaf: David Dawson

Muziek: Szymon Brzóska – wereldpremière

Souvenir d’un lieu cher

Choreograaf: Alexei Ratmansky

Muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikoski – Souvenir d’un lieu cher

Moving Rooms

choreograaf: Krzysztof Pastor

muziek: Alfred Schnittke – Concerto grosso nr. 1 (deel IV, V, VI), Henryk Mikolai Górecki – Harpsichord Concerto (deel 1,2)

Muzikale begeleiding: Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

Speeldata en kaartverkoop:

Made in Amsterdam 1

zaterdag 11, zondag 19*, dinsdag 21, vrijdag 24 februari en donderdag 2, zaterdag 4 maart 2017

aanvang 20.15 uur. *aanvang 14.00 uur

Made in Amsterdam 2

zondag. 12*, zaterdag 18, woensdag 22, zaterdag 25 februari en vrijdag 3 maart 2017

aanvang 20.15 uur. *aanvang 14.00 uur

Toegangsprijzen Nationale Opera & Ballet:

- van € 15,- tot en met € 52,-

- kortingen gelden voor stadspashouders, CJP en t/m 16 jaar

- last minute studenten: € 15,-

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet (020) 625 54 55. Online kaarten bestellen via de website www.operaballet.nl

Extra activiteiten

* Inleiding: gratis toegankelijke inleidingen voor kaarthouders drie kwartier voor aanvang.