AMSTERDAM - De klassieker Don Quichot keert terug bij Het Nationale Ballet. De productie die de Russische topchoreograaf Alexei Ratmansky voor Het Nationale Ballet maakte is sinds de première in 2010 een internationaal succes gebleken. Het ballet toerde met groot succes van Zuid-Amerika tot Azië en is nu na vijf jaar terug in Nederland.

Don Quichot is een ballet vol virtuositeit, levenslust, humor, kleur en Spaans temperament en biedt, met zijn vele sprongencombinaties, pirouetten en spitzenvariaties, de solisten van Het Nationale Ballet alle kans om technisch te schitteren maar vraagt ook om acteertalent.
Don Quichot is van dinsdag 13 februari tot en met zondag 4 maart 2018 dertien maal te zien in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.

Don Quichot – het ballet

De productie van Don Quichot die de Russische topchoreograaf Alexei Ratmansky voor Het Nationale Ballet maakte is sinds de première in 2010 een internationaal succes gebleken. Het ballet toerde met groot succes van Zuid-Amerika tot Azië en de hoofdrolvertolkers werden genomineerd voor diverse dansprijzen. De decors en kostuums werden ontworpen door de wereldberoemde Franse kostuum en decorontwerper Jérôme Kaplan.

Het ballet Don Quichot is vrijelijk geïnspireerd op het gelijknamige meesterwerk van Miguel de Cervantes (1547 – 1616). De avonturen van de dolende ridder en zijn schildknaap inspireerden talloze generaties kunstenaars zo ook choreografen.

Voor zover bekend werd de eerste balletversie in 1740 gemaakt. In de huidige balletversies, waaronder de versie van Alexei Ratmansky, verschoof de aandacht in de meeste choreografieën naar een fragment uit het tweede romandeel. Hierin worden de komische verwikkelingen belicht rond de geliefden Quiteria (Kitri in het ballet) en Basilio en de rijke onbenul Camacho (Gamache) aan wie Quiteria is uitgehuwelijkt.

De rollen van Don Quichot en Sancho Panza worden uitgevoerd door Nicolas Rapaic, voormalig tweede solist bij Het Nationale Ballet, en Frans Schraven die de rol van Sancho Panza ook vervulde in 2013.

Don Quichot - credits

  • Choreografie: Marius Petipa en Alexander Gorski
  • Productie en additionele choreografie: Alexei Ratmansky
  • Muziek: Ludwig Minkus –

    Don Quichot
  • Decor- en kostuumontwerp: Jérôme Kaplan
  • Lichtontwerp: James F. Ingalls
  • Muzikale begeleiding: Het Balletorkest o.l.v. Marzio Conti

Voorstellingen in Nationale Opera & Ballet

  • di. 13 (première), vr. 16, za. 17, zo. 18*, di. 20, do. 22, vr. 23, za. 24, zo. 25*, wo. 28 februari 2018 & vr. 2, za. 3, zo. 4* maart 2018
  • Aanvang: 20.00 /14.00* uur

Toegangsprijzen vanaf € 19,- tot € 84. Kortingen gelden voor stadspashouders, CJP en t/m 16 jaar. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet Amsterdam via (020) 625 54 55. Online kaarten bestellen kan via de website.