AMSTERDAM - In het hart van het operaseizoen presenteert De Nationale Opera voor de derde keer het Opera Forward Festival. Met Opera Forward wordt in 14 dagen een gevarieerd en tot nadenken stemmend programma van vernieuwende opera’s, randprogrammering, talks en feestjes neergezet. Het festival wordt gehouden van 13 tot en met 26 maart.

De komende editie zijn er zes premières op het grote toneel. Onder deze stukken zijn ‘Das Floss der Medusa’ door Romeo Castellucci, ‘We Shall Not To Be Moved’ door Bill T. Jones, ‘Avventures di anima e di corpo’ door Nina Spijkers, 'Trouble in Tahiti / Clemency’ door Ted Huffman en ‘La Morte d’orfeo’ door Pierre Audi. Tevens zal er weer een voorproefje zijn van de operacyclus ‘Aus Licht 2019’.

Tijdens de OFF-days op 15, 16 en 17 maart zullen er zes korte opera’s in première gaan. Deze opera’s zijn gemaakt door ruim 400 studenten van 15 Nederlandse kunstvakopleidingen. Ook zijn er keynote sprekers aanwezig zijn om hun visie op actualiteit en de kunstvorm opera te delen met het publiek. Onder andere Indiase schrijver Pankaj Mishra, de Zuid-Afrikaanse sopraan Pumeza Matshizika en anderen komen lezingen geven.

Binnen 3 jaar tijd is Opera Forward uitgegroeid tot een internationaal toonaangevend opera festival. Jaarlijks trekt OFF rond de 18.000 bezoekers, waaronder opvallend veel jongeren. In 2017 was een kwart van de bezoekers niet eerder bij De Nationale Opera geweest en 33% van de bezoekers jonger dan 35 jaar.

Bekijk de website van Opera Forward Festival voor meer informatie.