AMSTERDAM - KINGS, het aangrijpende verhaal over de vermoorde LEILA. De bejubelde voorstelling van Made in da Shade komt terug. Nu gemaakt door een nieuwe generatie makers van RIGHTABOUTNOW INC.

Leila is jong, mooi, slim... en dood. Om het leven gebracht. In de theatervoorstelling KINGS stappen drie spelers in een boksring om het verhaal uit de doeken te doen van Leila, haar broer en zijn twee beste vrienden. Leila heeft een geheime liefdesrelatie. Ze is vrijgevochten en ambitieus, en ze wil af van de beklemmende codes en regels van de straatcultuur in de wijk. Zij wil samen met haar geliefde weggaan om elders een toekomst te bouwen. Maar als haar broer erachter komt, steekt hij hier een stokje voor.

De bejubelde voorstelling KINGS van Made in da Shade uit 2005 (destijds met Nasrdin Dchar, Tjon Ulrich Tjonatsien, Yahya Gaier) maakt een comeback. Het aangrijpende verhaal over Leila wordt nu verteld door een nieuwe generatie makers van RIGHTABOUTNOW INC. Een regie van theatermakers Ritzah Statia en Kaja van Bruggen, gespeeld door de actrices Cripta Scheepers, Rabina Khatun Miya en Rosa Weekers, met een theatertekst uit 2005 van Djamel Bara, die na bijna 20 jaar nog even relevant is.

KINGS gaat over marginalisering, vriendschap, gemeenschap, eerwraak, vrouwenhaat en femicide. Bara liet zich inspireren door een artikel over de moord op een jonge vrouw in de Franse banlieue en door de documentaire When We Were Kings over bokslegende Muhammed Ali. De voorstelling laat zien hoe een dochter, zus, vriendin, zich verzet tegen een omgeving waarin alles wat neigt naar vrouwelijkheid onderdrukt wordt. Door de ongekende populariteit van misogyne Tiktok influencers als Andrew Tate, het felle maatschappelijke debat over intersectionaliteit en gender en de schokkende golf femicides is KINGS helaas actueler dan ooit. Om die urgentie te benadrukken worden de drie mannelijke personages in KINGS door vrouwen gespeeld. Zie HIER de teaser van KINGS.

KINGS // De Soundtrack


KINGS is ook een soundtrack. De soundtrack van de voorstelling uit 2005 was gemixt door The Flexican, met o.a. Typhoon (met de hit Bumayé). Deze was uitgebracht door Made in da Shade. Luister HIER. Net als in 2005 verschijnt bij de nieuwe KINGS productie ook een gelijknamige soundtrack. Executive producer van de KINGS soundtrack is kunstcollectief LFMC. Niemand minder dan producer en singer/ songwriter, Josephine Zwaan, ook bekend als Suzooki Swift, verzorgt de muzikale producties. LFMC benaderde voor dit project een aantal van de beste mc’s uit de Nederlandse hiphop scène.

Credits

regie: Ritzah Statia en Kaja van Bruggen
spel: Cripta Scheepers, Rabina Khatun Miya, Rosa Weekers
script: Djamel Bara, bewerking
script: Maarten van Hinte begeleiding: Marjorie Boston en Maarten van Hinte
techniek: Sem ten Haaf
context en educatie: Tomas Leijen
dramaturgie: Katja Hieminga
lichtontwerp: Ingeborg Slaats
decorontwerp: John Lippens, Koen Jantzen - Staalwolf & Lightning
productie: Sterre Nacca
publiciteit: Emily Perez
stagiaire productie: Dacota Reingoud
stagiaire productie: Charlissa Feller
stagiaire regieassistent: Nelgina Khensani van Leeuwen
bokstraining: Erwin Gerding - De Bokstrainer
fotografie campagnebeeld: Atlynn Vrolijk | LFMC
vormgeving campagnebeeld: Lamiae El Hajjaji | LFMC
Met dank aan: Mestizo Arts Platform

RIGHTABOUTNOW INC. (RAN INC.) is een interdisciplinair urban productiehuis en stedelijk centrum voor podiumkunsten in Amsterdam. RAN INC. brengt een nieuwe generatie makers en artiesten voor het voetlicht door het produceren van evenementen, tentoonstellingen en sociaal-maatschappelijke projecten in binnen- en buitenland. Ze coacht en cureert opkomende kunstenaars uit verschillende (sub)culturen en disciplines, van muziek, hedendaagse kunst tot dans en theater. Als ‘Centre for the urban arts’ gelooft zij in DIVERSITEIT als de krachtigste bron van culturele en artistieke innovatie. RIGHTABOUTNOWINC.COM

Link naar Theater Bellevue