AMSTERDAM - Pak je handdoek maar in, neem je opblaasbadje mee, en kom de zomer vieren met een frisse duik bij De VerbroederIJ waar vanaf zaterdag 27 juli het nieuw aangelegde stadsstrand is geopend. Daarmee heeft Amsterdam-Noord er een zomerse hotspot bij. Naast een frisse duik is het ook heerlijk vertoeven op het ruime terras (inclusief een verkoelende vernevelaar) naast het strand met uitzicht over het IJ.


Met de komst van het stadsstrand is De VerbroederIJ weer een stap verder met hun plannen voor het Oostveerkavel aan de Johan van Hasseltweg. De sociale onderneming De VerbroederIJ won via een tender het Oostveerkavel aan de Johan van Hasseltweg met het plan om van het braakliggende terrein de leukste ontmoetingsplek te creëren voor Amsterdam-Noord: laagdrempelig, creatief, voor jong en oud en voor alle smaken en kleuren uit dit stadsdeel.


Inmiddels is er het afgelopen jaar een klein paradijs ontstaan op het eens verwaarloosde stuk grond naast het Oostveer, met het stadsstrand als nieuw hoogtepunt. Deze nieuwe aanvulling is slechts een van de onderdelen die De VerbroederIJ tot zo’n unieke locatie maakt. Zo is er in samenwerking met veel buurtbewoners een buurtmoestuin ontstaan waar vrijwilligers gezamenlijk tuinieren. Naast de moestuin is er een klassiek strandpaviljoen neergezet met flink terras waar de zon tot laat in de avond schijnt. Ook is er een eetcafé waar je betaalbaar kunt eten en drinken, en waar De VerbroederIJ samenwerkt met de smeltkroes van mensen uit Amsterdam-Noord. De VerbroederIJ laat mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt hier werken om ze zo weer werkervaring op te laten doen en te kunnen re-integreren. Daarnaast werken mensen van de Regenboog Groep ook hard mee aan de opbouw en vinden hier hun dagbesteding.


In een aparte zaal van het strandpaviljoen is er verder ruimte voor een creatieve buurtprogrammering. De wensen uit de buurt zijn gevat in een programmering met muziek door middel van regelmatige jamsessies, open mic avonden en lokale bandjes en muzikanten bij ons kampvuur. Maar ook buurtdiners, Helens’ Free Food Market, Emma’s kinderknutselmiddagen en de handwerkdames van Stitch ’n Bitch komen ook maandelijks. Ieder met een leuk idee dat als doel heeft meer verbinding te creëren voor de buurt, nodigen wij van harte uit in dit kleine paradijsje in Noord.