AMSTERDAM - Zoveel Amsterdammers bij elkaar, en tóch is het dan stil. Op 4 mei lopen elk jaar weer honderden Amsterdammers, samen met de (loco) burgemeester in een Stille Tocht naar de Nationale Herdenking op de Dam.

Loopt u mee? Kom op 4 mei naar het Stadhuisplein (Adres: Amstel 1) De Stille Tocht duurt een uur. Iedereen is welkom, vooraf aanmelden is niet nodig. Op de Dam is er een speciaal vak gereserveerd voor de deelnemers aan de Stille Tocht.

17:00: Voorprogramma 'De brievenschrijver van het dorp', sprekers en muziek.
18.35: De Stille Tocht vertrekt naar de Dam.

De Stille Tocht

De Stille Tocht begint dit jaar op het Stadhuisplein en loopt langs plekken en monumenten door de oude Jodenbuurt naar de Dam: van Waterloopplein, de Nieuwe Keizersgracht, Rembrandtplein, naar de Nationale Herdenking op de Dam. Het zijn gebieden waar vóór de Tweede Wereldoorlog werd geleefd en gelachen, nu markeren vele monumenten hoe triest en ellendig die oorlog verliep.

Gedenkteken

Het Waterlooplein vormde vroeger het hart van de Jodenbuurt. In de oorlog zijn vrijwel alle Joodse marktkooplieden vermoord in Duitse vernietigingskampen. Een gedenkteken - een lijn met grijze tegels - herinnert aan het Joodse jongensweeshuis dat in de oorlog zo'n honderd kinderen herbergde. Op 10 februari 1943 werd het weeshuis ontruimd en zijn alle kinderen op transport gezet naar Sobibor.

Dokwerker

Na de eerste razzia's in februari 1941 in de Jodenbuurt legden tienduizenden Amsterdammers op 25 februari 1941 uit protest hun werk neer. De Duitsers doodden 9 mensen, en er vielen 20 gewonden. De Dokwerker - een bronzen beeld van een staker - staat op het Jonas Daniël Meijerplein.

Gedenksteen

Vele Joodse bewoners werden uit hun huizen op de Nieuwe Keizersgracht gehaald en weggevoerd. Hun namen, geboorte- en sterfdata en de namen van concentratiekampen staan vereeuwigd op gedenkstenen in de kade tegenover het huis dat zij bewoonden.

De Gevallen Hoornblazer

De Gevallen Hoornblazer is een natuurstenen beeld van een liggende man met een hoorn in de hand. Het is een eerbetoon aan 36 politieke gevangenen die op het Eerste Weteringplantsoen op 12 maart 1945 door de bezetters zijn doodgeschoten.

En er zijn véél meer monumenten

Amsterdam telt zo'n 248 oorlogsmonumenten. Nederland heeft er in totaal zo'n 3.700. Ieder monument is anders in grootte, materiaal, vorm en locatie. Achter elk monument schuilt een groot verhaal. Kijkt u maar eens op: www.4en5mei.nl/monumenten