AMSTERDAM - Met nog een kleine week te gaan verwacht De Nieuwe Kerk Amsterdam een bezoekerstotaal van 65.000 te halen voor de tentoonstelling We Have a Dream. Gandhi, King, Mandela.

Dat de levens, missies en erfenissen van deze twintigste-eeuwse wereldverbeteraars nog steeds velen inspireren, bewijzen de diversiteit en de relatief jonge leeftijd van het bezoekerspubliek, met ook veel leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

Hoogtepunten waren de uitverkochte en goed ontvangen theatrale monologen over Gandhi (2 oktober), Mandela (16 december en 17 januari) en King (15 januari). Zij werden geregisseerd door John Leerdam, met teksten van onder anderen Paulette Smit. Het succes was zo groot dat de monologen mogelijk doorreizen naar de Verenigde Staten en Curaçao en Aruba.

Goed bezocht werd eveneens de Goede Voornemens Week van 14–18 januari, met onder andere familieateliers, workshops ontstressen en het Changemakersdebat met Astrid Elburg, Neelie Kroes, Feike Sijbesma en Willemijn Verloop. En er verschenen bijzondere publicaties bij de tentoonstelling. Wereldverbeteraars van Bas Heijne werd zijn bestverkochte essay. Cynthia McLeod schreef het kinderboek bij de tentoonstelling, No kwik in ons bos.

Slotevenement

We Have a Dream is nog te zien tot en met aanstaande zondag 4 februari, met een slotevenement voor kinderen op maandagmiddag 5 februari (15.30 uur, gratis toegang). Het programma met onder anderen de winnaar van de Internationale Kindervredesprijs 2017, Mohamad Al Jounde, en het aanmeldformulier zijn te vinden op kidsrights.nl/droom en nieuwekerk.nl/droom/.

Jeff Koons

De Nieuwe Kerk wordt dan in gereedheid gebracht voor de komst van een zeer bijzondere bruikleen van kunstenaar Jeff Koons. Zijn Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints) vormt de zevende editie van de serie Meesterwerk en prijkt in de kerk vanaf 17 februari tot en met 8 april 2018.