AMSTERDAM - Vandaag presenteert De Nieuwe Kerk Amsterdam De Grote Suriname-tentoonstelling. Een meerstemmige (auto)biografie van een van de meest diverse landen van Zuid-Amerika. Suriname en Nederland hebben een gedeeld verleden, maar de veelbewogen geschiedenis van het land staat nauwelijks in de Nederlandse schoolboeken. Daardoor ontstond bij De Nieuwe Kerk de ambitie om het land, de bewoners en zijn geschiedenis, met alle mooie én minder mooie aspecten, te laten zien aan een breed publiek.

Een indrukwekkend tentoonstellingsontwerp, met levensgrote visualisaties, werd gemaakt door Bureau Caspar Conijn. Met banieren van bijna tien meter hoog creëerden de ontwerpers negen Surinaamse scènes. Beginnend met de inheemse bewoners, via het slavernij- en immigratieverleden tot de kleurrijke Marroncultuur en het feestrijke Paramaribo. Ruim driehonderd historische en hedendaagse objecten brengen een cultuurgeschiedenis in de breedste zin van het woord, in een unieke, uiterst gevarieerde combinatie. Op zaterdag 5 oktober om 10 uur gaan de deuren van De Grote Suriname-tentoonstelling open.

Bijzondere bruiklenen: divers en nooit eerder vertoond
De ruim driehonderd objecten komen uit tientallen musea en privécollecties in Suriname en Nederland, waaronder het Surinaams Museum, de Koninklijke Verzamelingen en het Tropenmuseum, dat met ruim honderd voorwerpen ruimhartig bijdraagt aan de tentoonstelling. Een aantal bijzondere bruiklenen is voor het eerst in Nederland te zien, zoals een precolumbiaans stenen masker van duizend jaar oud. Dergelijke maskers werden door de oorspronkelijke bewoners van Suriname gebruikt in ceremoniële optredens. Spraakmakend zijn eveneens vondsten die op voormalige plantageterreinen werden gedaan, zoals een brandmerk en een kromboei uit de achttiende eeuw, instrumenten om slaafgemaakten mee te merken en te straffen. Verder gaat speciale aandacht uit naar kunstenares en wetenschapper Maria Sibylla Merian. Zij maakte rond 1700 de overtocht van Nederland naar Suriname om daar de tropische vlinders en andere insecten te bestuderen. In de tentoonstelling zijn vijf originele uitgaven van de zeer rijk geïllustreerde boeken van Merian te zien. Bijzonder zijn ook de Onafhankelijkheidsverklaring (1975) en de groene galajapon die prinses Beatrix droeg tijdens de Onafhankelijkheidsceremonie. Van vier hedendaagse kunstenaars is werk te zien in de tentoonstelling, waarin zij reflecteren op bepaalde momenten in de Surinaamse geschiedenis, zoals de laatste expeditie tegen de Marrons in 1862 (Remy Jungerman), de Decembermoorden in 1982 (Iris Kensmil) en de aanval op Moiwana in 1986 (Marcel Pinas). Razia Barsatie maakte een persoonlijke interpretatie van regen in een Hindostaanse atmosfeer.

Persoonlijke verhalen: meer dan twintig stemmen in de audiotour
De bewoners van Suriname laten letterlijk hun stem horen, in gefilmde interviews en als audiogids in de tentoonstelling. De audiotour bevat 21 stemmen. Zij vertellen over verrassende aspecten van Suriname, over hun familiegeschiedenis en over het veelkleurige culturele leven. Historische momenten naast persoonlijke verhalen.

Humberto Tan schrijft kinderboek Pirouette in Paramaribo
Op verzoek van De Nieuwe Kerk en ter gelegenheid van deze tentoonstelling schreef Humberto Tan het kinderboek Pirouette in Paramaribo. Een inspirerend verhaal over de elfjarige Gerda uit Paramaribo die ballerina wil worden. Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek organiseert De Nieuwe Kerk op woensdag 9 oktober om 14.30 uur een Meet & Greet met Humberto voor kinderen en hun ouders. Er zijn meer activiteiten in de Kinderboekenweek, zoals een familieatelier op zaterdag 12 oktober en een voorleesmiddag met onder anderen Kathleen Ferrier op zondag 13 oktober. Meer informatie en aanmelden via nieuwekerk.nl.

De Grote Suriname-fotowedstrijd

In het kader van deze tentoonstelling organiseert De Nieuwe Kerk De Grote Suriname-fotowedstrijd, waaraan iedereen kan meedoen door een eigen herinnering, beeld of beleving van Suriname te delen. De winnende foto's – te kiezen door een gerenommeerde vakjury – krijgen een plaats in de tentoonstelling en worden toegevoegd aan de groep campagnebeelden. Elke maand wordt er een nieuwe winnaar gekozen. Inzendingen kunnen worden ge-upload via nieuwekerk.nl.

Samenwerking en rijke programmering
De Nieuwe Kerk werkt niet alleen nauw samen met vele musea, archieven, verzamelaars en kunstenaars in Suriname en Nederland. Er zijn tal van prominenten die zich inzetten als ambassadeur van deze tentoonstelling. Van schrijvers, historici en artiesten tot tv-persoonlijkheden, algemeen geïnteresseerden en betrokken jongeren. Met organisaties als Kwaku Summer Festival, Stichting Julius Leeft!, Stichting Johan Ferrier Fonds en Urban Myth zijn gezamenlijke activiteiten opgezet. De veelzijdige programmering is online te bekijken.

Meer Suriname in Amsterdam
Tijdens De Grote Suriname-tentoonstelling is het thema Suriname prominent in Amsterdam aanwezig, voor zowel volwassenen als kinderen. Museum Van Loon opent op 5 oktober Aan de Surinaamse grachten, over de betrokkenheid van de familie Van Loon met de WIC en Suriname in de achttiende en negentiende eeuw. Op 10 oktober gaat Sabi Suriname open, een presentatie voor het hele gezin in het Tropenmuseum.