AMSTERDAM - De Nederlandse Filmnacht manifesteert zich in 2019 op meerdere momenten in het jaar om de Nederlandse arthouse film te promoten. Naast de speciale editie van de Filmnacht tijdens het Nederlands Film Festival in september, vorig jaar met Niemand in de Stad, zijn er vanaf nu drie kleinere edities van de Nederlandse Filmnacht. Tussen 11 en 25 april 2019 presenteert de Nederlandse Filmnacht in filmtheaters door het hele land Dirty God, het Engelstalige speelfilmdebuut van Sacha Polak (Hemel, Zurich). De film was afgelopen maand de openingsfilm van IFFR 2019 en als eerste Nederlandse film ooit geselecteerd voor de prestigieuze internationale competitie van het Sundance Film Festival.

De nieuwe film van de Nederlandse regisseur Sacha Polak (Hemel, Zurich) gaat over een jonge alleenstaande moeder, die haar leven weer moet oppakken na een tragisch ongeval. Een portret van een sterke vrouw en haar gevecht tussen uiterlijke schoonheid en innerlijke waardigheid. Jade (Vicky Knight) woont samen met haar 2-jarige dochter bij haar moeder in een arbeiderswijk in Londen. In de bloei van haar leven heeft een wraakactie – een zuuraanval door haar ex – haar achtergelaten met blijvende littekens. Het bruisende nachtleven was voor Jade en haar vriendinnen een wekelijks hoogtepunt, maar tegenwoordig wordt ze in clubs geconfronteerd met starende blikken. Hierdoor wordt ze gedwongen een herdefinitie van schoonheid te vinden. Ondanks alle pijnlijke ervaringen laat Jade zich niet uit het veld slaan, en neemt ze het besluit om de weg naar zichzelf en haar dochter terug te vinden. Dirty God, geproduceerd door Marleen Slot, vertelt een verhaal over moederschap, moed en zelfacceptatie in het Londen anno nu. Tijdens de Nederlandse Filmnacht wordt bij de speciale voorpremière van Dirty God een inleiding of nagesprek aangeboden. Meer informatie over het programma en de locaties wordt op 5 maart bekendgemaakt.

De Nederlandse Filmnacht focust zich op een jong publiek en brengt de Nederlandse arthouse cinema en het publiek dichter bij elkaar in het filmtheater. Vanaf maart gaat gelieerd aan de Nederlandse Film-nacht het nieuwe initiatief Filmkrant LAB van start, waarbij aankomende filmcritici tussen de 18 en 35 coaching krijgen in allerlei vormen van filmkritiek, waaronder inleidingen en video-content.

De Nederlandse Filmnacht wordt georganiseerd door het NFO (Nederlands Filmtheater Overleg), Eye Filmmuseum, Nederlands Filmfonds, Nederlands Film Festival, de Filmkrant en de deelnemende film-theaters. Distributeur Cinéart brengt Dirty God van producenten Viking Film, Emu Films, A Private View en Savage Productions op 25 april uit in de Nederlandse bioscopen.

Eerdere edities van de Nederlandse Filmnacht stonden in het teken van Stop Acting Now (2016), Broers (2017) en Niemand in de Stad (2018). De editie tijdens het Nederlandse Film Festival kenmerkt zich door een uitgebreider randprogramma op elke locatie. Ga naar www.nederlandsefilmnacht.nl voor meer informatie.