AMSTERDAM - La Forza del Destino van Giuseppe Verdi vertelt het verhaal van een noodlottig familieconflict tegen de achtergrond van een oorlog. Al in het eerste bedrijf staat Donna Leonora voor een onmogelijke opgave: kiezen tussen haar geliefde Don Alvaro en de nagedachtenis aan haar vader, die per ongeluk door Don Alvaro is gedood.

Doordat de tijd in het verhaal sprongsgewijs verloopt heeft La Forza grote invloed gehad op het ‘patchwork drama’ en de ontwikkeling van met name de Russische opera.

Regisseur Christof Loy maakt een nieuwe regie van La Forza del Destino als opening van het seizoen 2017-2018. Loy maakte voor De Nationale Opera eerder succesvolle regies van Les vêpres siciliennes (Verdi), Arabella (Strauss) en Chovansjtsjina (Moesorgski). Dit voorjaar is Loy is uitgeroepen tot Opera Director of the Year 2017 bij de International Opera Awards.

Eva-Maria Westbroek keert terug bij De Nationale Opera na haar succesvolle vertolking van de titelrol in Manon Lescaut (Puccini) en de rol van Marie in Wozzeck (Berg) in het afgelopen seizoen. In La Forza zingt Westbroek de rol van Donna Leonora, tenor Roberto Aronica vertolkt de rol van haar geliefde Don Alvaro. De rol van Donna Leonora’s broer, Don Carlos di Vargas, is in handen van bariton Franco Vassallo.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koor van de Nationale Opera staan onder leiding van Michele Mariotti, die voor het eerst te gast is bij De Nationale Opera. Voor Mariotti is La Forza del Destino een debuut.