AMSTERDAM - In een mise-en-écoute van Pierre Audi presenteert De Nationale Opera in samenwerking met het Holland Festival de Mariavespers van Claudio Monteverdi. De muzikale leiding is in handen van de jonge Franse dirigent Raphaël Pichon, met zijn ensemble Pygmalion.

De Nationale Opera heeft alle overgeleverde muziektheaterwerken van Claudio Monteverdi uitgevoerd, in veelgeprezen ensceneringen. Nu krijgen de Mariavespers een visuele realisering door Pierre Audi, die samenwerkt met de Belgische beeldend kunstenares Berlinde de Bruyckere.

De locatie is de monumentale Gashouder op het Westergasterrein in Amsterdam.

De muzikale uitvoering is in handen van de zangers en op historische instrumenten spelende musici van het barokensemble Pygmalion. Het geheel staat onder leiding  van Raphaël Pichon, die met zijn ensemble voor het eerst te gast is bij De Nationale Opera. Pichon brak door met zijn opnames van de geestelijke koormuziek van Johann Sebastian Bach. In een coproductie met De Nationale Opera presenteerde Pichon in 2014 op het Festival d’Aix en Provence Trauernacht, een aantal cantates van Johann Sebastian Bach, geënsceneerd door Katie Mitchell.

De Belgische De Bruyckere brak internationaal door in 2003 tijdens de Biënnale van Venetië. Zij maakt beelden, installaties en aquarellen. Religieuze symboliek en mythologie zijn belangrijke elementen van haar werk. Opvallend is de manier waarop zijde kwetsbaarheid en vergankelijkheid van het (menselijk) lichaam in haar werk verbeeldt. De installatie Kreupelhout/Cripplewood (2013) vormt het decor van de Mariavespers. De Bruyckere maakte het voor de Biënnale van Venetië in 2013.

“Alles is van kunsthars, was, stukken leer, katoen, dekens. De takken van de gigant hebben een grijzige, purperen waas, alsof op sommige plekken bloeduitstortingen in het ‘hout’ zitten. Op takken en knotten zitten bandages, sommige groot, andere ontroerend klein. De mastodont die Kreupelhout heet, is gekwetst. Maar iemand heeft hem opgeraapt en verzorgt hem nu teder.” (Lucette ter Borg, NRC)

De Mariavespers zijn te zien op 3, 4 (2 voorstellingen) en 5 juni in De Gashouder.