AMSTERDAM-Op 24 maart 2017 brengt De Nationale Opera de wereldpremière van The New Prince, een opera van de Amerikaanse componist Mohammed Fairouz met een libretto van schrijver/journalist David Ignatius (The Washington Post, roman Body of Lies).

Het verhaal: Machiavelli wordt wakker in het jaar 2032. Hij staat in een New Yorkse uitgeverij en krijgt de opdracht een nieuwe versie te maken ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van zijn boek Il Principe (de Heerser).

In Il Principe wordt beschreven welke middelen een dictator kan toepassen om zijn positie te versterken. In feite kan hij zich alles permitteren, ook leugens en bedrog, zolang hij maar zorgt dat het niet aan het licht komt. De politicus/intrigant/schrijver/diplomaat Machiavelli was zijn tijd ver vooruit en geldt als de uitvinder van de realpolitik. De blijvende actualiteit van dit gegeven inspireerde Mohammed Fairouz tot het schrijven van zijn tweede opera.

Als librettist voor The New Prince vroeg hij columnist en schrijver David Ignatius. Ignatius schrijft columns over politiek en internationale betrekkingen voor The Washington Post en schreef 9 romans, waaronder de spionagethriller Body of Lies.

The New Prince is een opera in 4 akten, met een proloog en een epiloog, in een regie van Lotte de Beer, die eerder bij De Nationale Opera Hänsel und Gretel en Waiting for Miss Monroe regisseerde. De grootste rollen zijn voor Machiavelli, vertolkt door de Amerikaanse bariton Nathan Gunn, en zijn muze Fortuna, gezongen door de Nederlandse mezzosopraan Karin Strobos. De lijst van personages bestaat verder uit Bin Laden/Prince of Revolution (George Abud), Monica Lewinsky (Nora Fischer) en Bill Clinton/Dick Cheney/Prince Saud-al-Faisal. Die laatste rol wordt vertolkt door Paulo Szot, die in de Verenigde Staten een carrière als operazanger succesvol combineert met die van Broadway-ster.

The New Prince is te zien van 24 t/m 31 maart bij De Nationale Opera in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Meer informatie vindt u op: www.operaballet.nl/thenewprince