AMSTERDAM - Wagners Tristan und Isolde is de eerste van drie producties in regie van Pierre Audi in zijn laatste seizoen als directeur van De Nationale Opera.

In maart volgt een nieuwe regie van La Morte d’Orfeo van Stefano Landi, en in april is er de reprise van de veelgeprezen Gurre-Lieder van Arnold Schönberg.
Het libretto van Tristan und Isolde is gebaseerd op een middeleeuws verhaal. De Ierse prinses Isolde en een Bretonse edelman Tristan drinken onbedoeld een liefdesdrank, en raken verstrikt in een ingewikkelde liefde, die uitmondt in de dood. De opera is in muzikaal opzicht revolutionair, vanwege de introductie van het zogenoemde Tristan-akkoord, dat de muziek een ‘eindeloos’ karakter geeft.

Pierre Audi

regisseert met Tristan und Isolde zijn zevende Wagner-opera bij De Nationale Opera. Eerder ensceneerde hij de succesvolle Ring des Nibelungen (vier delen), Parsifal en Lohengrin. Pierre Audi is ook veelvuldig actief als gastregisseur bij alle grote operahuizen, zoals Metropolitan Opera, Bayerische Staatsoper München en Théâtre des Champs-Élysées. Hij is artistiek directeur van de Park Avenue Armory in New York en per 1 september 2018 wordt hij directeur van het Festival d’Aix-en-Provence.

Chef-dirigent Marc Albrecht leidt het Nederlands Philharmonisch Orkest. Tristan und Isolde is na Die Meistersinger von Nürnberg, Lohengrin en Parsifal is zijn vierde Wagner-opera bij De Nationale Opera.
De titelrollen worden gezonden door de Amerikaanse tenor Stephen Gould en de Duitse sopraan Ricarda Merbeth. Sinds 2004 kruisen de wegen van Gould en Merbeth elkaar regelmatig. Vorig jaar vertolkten ze voor het eerst samen de titelrollen in Tristan und Isolde. Stephen Gould maakte zijn debuut bij De Nationale Opera als Siegfried in Siegfried en Götterdämmerung. Ricarda Merbeth zong eerder Chrysothemis in de productie Elektra van De Nationale Opera.

Naast de titelfiguren kent het verhaal drie andere belangrijke rollen. Kurnewal wordt gezongen door bariton Iain Paterson. Tenor Andrew Rees tekent voor de rol van Melot – Tristans verraderlijke vriend. Sopraan Michelle Breedt is Isolde’s dienares Brangäne. Zij was eerder te zien bij de Nationale Opera in producties als Dialogues des Carmélites en Der Rosenkavalier.

De première van Tristan und Isolde is op 18 januari 2018 in Nationale Opera & Ballet.

Speeldata: 22, 25 en 30 januari, 4*, 7, 10 en 14 februari, aanvangsttijd 18.00/*13.30 uur, Nationale Opera & Ballet
Meer informatie: www.operaballet.nl/tristanundisolde
Voor persaanvragen stuurt u een mail naar: press@operaballet.nl