AMSTERDAM - Het Franse fregat de Méduse liep in de zomer van 1816 door slechte stuurmanskunst op een zandbank voor de kust van Senegal (West-Afrika). De kapitein en de officieren claimden de reddingsboten, de rest van de bemanning bouwde haastig een vlot om de 30 mijl naar de kust af te leggen. Maar de reddingsboten bleken het vlot niet te kunnen trekken en de kapitein en officieren besloten de touwen door te snijden, en lieten de opvarenden aan hun rampzalige lot over. Théodore Géricault vereeuwigde de tragedie in één van de beroemdste schilderijen van de Franse romantiek.

In 1968 droeg Hans-Werner Henze zijn oratorium op aan de het jaar daarvoor geëxecuteerde Che Guevara, wat tijdens de première een schandaal veroorzaakte. In de scenische wereldpremière interpreteert de Italiaanse theaterregisseur Romeo Castellucci het werk opnieuw: in het licht van de duizenden vluchtelingen die omkomen in de Middellandse Zee tijdens hun oversteek van Afrika naar Europa.

Het Koor van De Nationale Opera geeft stem aan de opvarenden van het vlot, gedoemd om te sterven. De Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten vertolkt de rol van de Dood – la Morte. Bariton Bo Skovhus is Jean-Charles, een van de opvarenden van het vlot. Dale Duesing is Charon, schipper van de onderwereld – een spreekrol. Het Nederlands Philharmonisch Orkest wordt geleid door Ingo Metzmacher.

De première van Das Floss der Medusa is op 13 maart 2018. Dit is tevens de opening van het Opera Forward Festival. Speeldata: 15, 18*, 20, 23 en 26 maart 2018, Nationale Opera & Ballet. Het gehele programma van het Opera Forward Festival 2018 vindt u hier.