AMSTERDAM - De Italiaanse regisseur Damiano Michielletto (Il Viaggio a Reims) keert terug bij De Nationale Opera voor een nieuwe enscenering van Verdi’s Rigoletto. Met zijn regie van Il Viaggio oogstte Michielletto in 2015 veel bewondering en lof.

Rigoletto is het tragische verhaal van de nar Rigoletto die, zonder het te weten, de dood van zijn eigen dochter veroorzaakt. De opera is gebaseerd op het toneelstuk Le roi s’amuse van Victor Hugo. Omdat de censuur in Verdi’s Italië niet toeliet dat een koning de hoofdrol kreeg in een theaterwerk, maakte Verdi er een hertog van. De Hertog van Mantova is een losbandige vrouwenverslinder, die zijn oog laat vallen op Rigoletto’s dochter Gilda. Dat ontaard uiteindelijk in de moord op Gilda door de huurmoordenaar Sparafucile, en de ondergang van Rigoletto.

Dirigent Carlo Rizzi keert terug bij De Nationale Opera (meest recent: Lucia di Lammermoor, 2014) en dirigeert het Nederlands Philharmonisch orkest.

In de titelrol staat Luca Salsi, die met deze rol zijn debuut maakt bij De Nationale Opera. Salsi zong onder meer in de Metropolitan Opera in New York, de Bayerische Staatsoper en het Teatro Real. Gilda wordt vertolkt door Lisette Oropesa, een publiekslieveling toen zij in 2014 Nannetta in Falstaff zong. Samir Pirgu zingt de rol van Il Duca di Mantova en Rafal Siwek is Sparafucile.

Voorafgaand aan Rigoletto biedt De Nationale Opera op woensdagavond 3 mei een mini-cursus Opera Uitgelicht aan: een introductieavond waarin de opera Rigoletto op een toegankelijke wijze voor het voetlicht wordt gebracht. Kaarten voor deze avond zijn te boeken via onze website www.operaballet.nl/cursussen.

Rigoletto is te zien van 9 mei t/m 5 juni bij De Nationale Opera

Voor meer informatie: www.operaballet.nl/rigoletto