AMSTERDAM - Tijdens het Opera Forward Festival brengt De Nationale Opera twee scenes uit de mega-operacyclus LICHT van Karlheinz Stockhausen. Stockhausen schreef zeven opera’s genoemd naar de dagen van de week. Uit de opera's Donnerstag en Samstag worden scenes uitgevoerd.

In Kathinka’s Gesang uit Samstag aus LICHT speelt een fluitspelende kat een requiem voor Luzifer, die zojuist gestorven is. Het zijn 24 oefeningen, die de ziel van Luzifer naar verlichting zouden moeten leiden. Dat mislukt overigens: Luzifer is schijndood. Stockhausen schreef dit werk voor zijn muze Kathinka Pasveer, de Nederlandse fluitiste die hij ontmoette op het Koninklijk Conservatorium.

In Michaels Reise um die Erde (de tweede scène uit Donnerstag  aus LICHT) bezoekt Michael – in zijn rol als verteller in de operacyclus – als aartsengel zeven verschillende plekken op aarde. Die reis moet hij bekopen met de dood.

Zowel het publiek als de uitvoerenden zitten op het toneel tijdens dit concert. Op deze manier zit het publiek ‘midden in de klank’ om de muziek als ‘universum’ te kunnen ervaren.

De preview aus LICHT tijdens het Opera Forward Festival wordt gerealiseerd in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium.

Preview aus LICHT wordt uitgevoerd door Ensembles van het Koninklijk Conservatorium olv de jonge Zweedse dirigent Christian Karlsen in een mise-en-espace van Renee Jonker. De hoofdrollen zijn voor Marco Blaauw (trompet) en Karin de Fleyt (fluit).

Deze eerste Preview aus LICHT is te zien op zondag 19 maart tijdens het Opera Forward Festival bij De Nationale Opera.