AMSTERDAM - Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober 2017 doet Amsterdam mee aan de derde editie van de Nationale Archeologiedagen. Eenmaal per jaar kan een groot publiek dan op diverse plekken in Nederland kennis maken met alle aspecten die de Nederlandse archeologie zo leuk maken. Op vier locaties in Amsterdam kun je van 10:00-17:00 uur ontdekken wat het werk van een archeoloog inhoudt. Voor elke leeftijd is er wel iets interessants te doen of te bekijken.

Werkplaats Marineterrein

Op het Marineterrein houdt Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam open huis in en rond de werkplaats. Daar kunnen bijvoorbeeld vondsten worden gewassen, gesorteerd en in elkaar geplakt en vertellen de archeologen van de gemeente over het verhaal achter de scherven.

Ons' Lieve Heer op Solder

Dat er ook kleinere vondsten zijn, uiteenlopend van visgraatjes en zaden tot kralen en spelden en wat die vertellen, kan worden ontdekt in de pop-up-ArcheoHotspot in het museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Daar zijn vondsten te zien uit de beerput die door Monumenten en Archeologie is opgegraven bij de verbouwing. Archeoloog Ranjith Jayasena zal hierover beide dagen vertellen in een lezing.

Allard Pierson Museum

In het Allard Pierson Museum vind je de ArcheoHotspot. Waan je een archeoloog voor een dag en onderzoek een beerput van het Waterlooplein. Marijn Stolk geeft een lezing over haar onderzoek naar identiteit rond de Vlooienburg in Amsterdam en in het Digital Museum Lab laten ze een voorbeeld zien van hoe Virtual Reality toegepast kan worden in de context van een archeologie museum. Wat als 4000 jaar oude objecten in een virtuele wereld niet meer veilig achter glas hoeven te blijven staan?

Virtual Reality Cinema

In de Virtual Reality Cinema, 's wereld eerste virtual reality bioscoop, kun je je Indiana Jones wanen in allerlei archeologische VR belevingen uit binnen- en buitenland. Te zien is o.a. Reliving the Past,een VR-installatie die je de mogelijkheid geeft weer door het Mosul Museum te lopen. Dit was het nationaal historisch museum van Bagdad dat in 2014 werd binnen gevallen door de IS. Hierbij werden duizenden eeuwenoude archeologische artefacten aan gruzelementen geslagen.

Archeologie binnen handbereik

De locaties zijn tijdens het weekend goed te voet of per fiets te bereiken. Benieuwd wat er zich onderweg onder de grond bevindt? Bekijk dan de app via archeologischekaart.amsterdam en ontdek op welke plekken opgravingen zijn gedaan. Ga naar archeologischekaart.amsterdam.