AMSTERDAM - Op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni aanstaande zijn in Theater Bellevue in Amsterdam eenmalig twee extra voorstellingen te zien van Breathe van het dansgezelschap Kalpanarts en het strijkkwartet Matangi. Kalpanarts heeft met Breathe in dit theaterseizoen een succesvolle tournee gemaakt langs meer dan 15, veelal uitverkochte, theaters en schouwburgen door heel Nederland. Pers en publiek reageerden enthousiast op deze dansvoorstelling over ademruimte en vrijheid.

Choreograaf en artistiek leider Kalpana Raghuraman heeft met Breathe een muzikale dansvoorstelling gemaakt over ademruimte, spontaniteit, beklemming en het ervaren van echte vrijheid. De choreograaf en performers verbinden hun persoonlijke blik op verschillende en eeuwenoude ademhalingstechnieken aan een eigen ervaring met het thema vrijheid.

Componist Simone Giacomini componeerde voor Breathe een nieuw werk, geïnspireerd door het rijke minimalistische werk van Simeon ten Holt. De muziek van Ten Holt is voor Kalpana Raghuraman extra interessant omdat zijn composities gebaseerd zijn op ritmes en herhalingen, technieken waar Raghuraman veelvuldig gebruikt van maakt. De nieuwe compositie van Giacomini wordt tijdens de voorstelling live uitgevoerd door Matangi, de musici hebben ook een aandeel in de dansperformance. Kalpanarts is een hedendaags Nederlands dansgezelschap, opgericht in 2015, met een kleurrijke cast en achterban. Maatschappelijke en aansprekende onderwerpen zijn de basis voor het repertoire. Door Indiase dansvormen samen te brengen met urban- en hedendaagse dans, creëert Kalpanarts een eigen hybride danstaal.

Net zoals in de vorige producties van Kalpanarts ligt de kern van Breathe geworteld in de Indiase tradities, zoals de pranayama, een ademhalingstechniek, bekend van de yoga- en meditatieoefeningen. Daarnaast zijn verschillende bronnen uit andere culturen een belangrijk inspiratiebron voor Kalpanarts, zoals de Japanse haiku en de haka van de Maori. De persoonlijke ervaringen over ademruimte en bewegingsvrijheid van de performers en die van Kalpana Raghuraman zelf, zijn verweven in de productie.

Vrijheid staat onder druk

"Ik werk op intuïtie en energie vooral geïnspireerd door de verhalen en achtergronden van de dansers en musici waar ik mee werk", aldus Kalpana Raghuraman. Het ervaren van vrijheid in combinatie met ademen (of niet ademen) was het startschot voor Breathe. "Ik wilde een voorstelling maken dat relevant is voor deze tijd waar vrijheid steeds meer onder druk komt te staan".

Kalpana Raghuraman die van huis uit ook socioloog en cultureel antropoloog is, deed onderzoek naar de verschillende vormen en uitingen van vrijheid in diverse culturen. Zij vindt vooral de innerlijke vrijheid belangrijk want deze vrijheid kan een mens volgens het Indiase gedachtengoed zelf beheersen en wordt niet beïnvloed door externe omstandigheden. "Innerlijke vrijheid leidt tot meer kracht, zelfvertrouwen en empowerment, wanneer iemand in zijn kracht staat is hij of zij vrij", aldus Raghuraman.