AMSTERDAM - Maandagavond was de kick-off van een nieuwe concertreeks van De Jeugd van Tegenwoordig in De Melkweg te Amsterdam. De formatie, al meer dan 13 jaar toonaangevend in de vaderlandse rap/hiphopscene doet deze week liefst vijf uitverkochte shows in het Amsterdamse poppodia om daarna de weg te vervolgen door de rest van het land.

Sinds het eerste succes van "Watskeburt" in 2005 kan men dus al dertien jaar niet meer om het viertal heen en 2018 is helemaal een uniek jaar voor "JVT". Met liefst twee albums, een dubbele concertreeks en optredens op tal van festivals lijkt het voor de inmiddels ruime dertigers drukker dan ooit tevoren. Nadat begin dit jaar het album "Luek" uitstekend werd ontvangen gevolgd door een reeks uitverkochte miniconcerten kondigde men niet zo lang geleden een nieuw album en nieuwe tour aan.

Anders
Afgelopen vrijdag kwam het album "Anders (Different)" uit met een dubbele titel omdat voor het eerst in de historie er ook enkele Engelse tracks op staan. Er werd direct besloten om de kick-off van de tour in eigen stad te doen en De Melkweg was daarbij een logische keus. Nadat de eerste twee concerten al binnen een mum van tijd waren volgeboekt besloot men vervolgens om de hele week maar in het teken van De Jeugd van Tegenwoordig te plaatsen. Met vijf stijf uitverkochte shows en een tweedaags filmfestival zet men iets unieks neer. Op maandag, dinsdag en woensdag op de bühne, waarna het publiek op donderdag en vrijdag naar de favoriete films van Faberyayo, Vieze Fur, Willy Wartaal en Bas Bron kan kijken inclusief een randprogramma met spelletjes en een heuse karaoke. Op zaterdag en zondag volgen dan weer twee live-shows.

Ondanks dat het dus iets "Anders" is blijkt het tijdens de show weer een feest te worden zoals we van de heren gewend zijn. Na een weinig verheffend voorprogramma van de Nederlands/Ghanese rapper Bokoedro wiens robotstem al snel begint te vervelen, weet men het publiek vanaf de eerste toon van Bas Bron in vervoering te krijgen. Eén voor één komen de mannen het podium op als men aftrapt met de hit "Hollereer" en gevolgd door de knallers "Gekke Boys" en "Shenkie" gaat de massa direct al heen en weer en op een neer.

Ankerpunten
Ondanks het nieuwe album waarvan zeker een paar sterke tracks voorbij komen zoals "Rattengif", "De Code", en "Middeleeuwen" blijken de hits van weleer de ankerpunten tijdens het optreden. En uiteraard worden deze door de menigte gretig opgezogen. Klassiekers als "Get Spanish" en "Sexy Beesten" zorgen al voor dolle taferelen op zowel het podium en de zaal en die wordt nog eens verhoogd met "Watskeburt" en het luidkeels mee gezongen "Sterrenstof". Na vijf kwartier lijkt men af te sluiten met "De Formule", maar na een verkleedpartij komt men toch nog eenmaal terug. Het euforische publiek gaat nog eenmaal los tijdens de toegift en opmerkelijk is hoe zeer men de nieuwe hitsingle "Ik kwam haar tegen in de Moshpit" al heeft omarmd.

Na een volle week Amsterdam gaat de tour tot eind december nog verder in Rotterdam, Groningen, Zwolle, Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Nijmegen, Tilburg, Maastricht en Enschede en doet men ook nog enkele Belgische steden aan. Slechts voor een paar shows zijn er nog kaarten dus wees er op tijd bij. Anders is "Anders (Differnet)" als album wat ons betreft een uitstekend vervangmiddel.