AMSTERDAM - Eye presenteert van 18 januari t/m 1 maart 2023 een retrospectief van het veelzijdige oeuvre van Krzysztof Kieślowski. De Poolse regisseur brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht. In zijn succesfilms La double vie de Véronique en de Trois couleurs-trilogie, met Franse sterren als Irène Jacob, Juliette Binoche en Julie Delpy, spelen verwantschap, identiteit en toeval een grote rol. Deze zijn nu voor het eerst in gerestaureerde versie in Nederland te zien.

De films van Kieślowski - Krzysztof Kieślowski (1941 – 1996), 18 januari t/m 1 maart 2023 in Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke filmmakers uit de jaren 80 en 90, wiens veelzijdige oeuvre ook nu nog filmmakers weet te inspireren. Kieślowski (1941-1996) vertelt steeds opnieuw het verhaal van een mens die niet weet wat goed of slecht is en wanhopig op zoek is naar een antwoord. Ook legde hij het dagelijkse leven in het communistische Polen vast in scherp geobserveerde documentaires. Zijn meeslepende films vallen op door de ingenieuze scenario's en bijzondere cinematografie. Zo schotelt hij ons in Blind Chance drie verschillende, door het toeval bepaalde uitkomsten van een mensenleven voor.

Retrospectief met volledig gerestaureerd werk

Op het programma in Eye staat een retrospectief van de belangrijkste speelfilms, documentaires en korte films die Kieślowski voor televisie en bioscoop maakte tussen 1978 en 1994, onder meerTrois couleurs-trilogie en Blind Chance. In Eye on Art reflecteren nieuwe makers op de invloed van Kieślowski op hun werk. Ook is er een integrale vertoning van de gerestaureerde, tiendelige Dekalog-serie, Die daarnaast in losse delen is te zien. De vroege Poolse films staan centraal in de Eye-serie Restored & Unseen. Het merendeel van Kieślowski's films is in de afgelopen jaren gerestaureerd in Polen en Frankrijk.

Kieslowski in de filmtheaters
Distributeur Cherry Pickers brengt vier films opnieuw uit in de bioscoop:Trois couleurs: Bleu vanaf 12 januari en Trois couleurs: Blanc, Trois couleurs: Rouge en La double vie de Véronique vanaf 19 januari. Eye brengt Blind Chance vanaf 19 januari opnieuw uit in de theaters.