AMSTERDAM - Centrum Beeldende Kunst Amsterdam opent op vrijdag 24 november zijn deuren voor de foto-expositie De Dames. Ook wordt het fotoboek De Dames gepresenteerd. De Amsterdamse fotograaf Peter van der Meer/Speer werkte acht jaar een reeks portretten van oudere Amsterdamse dames uit de Jordaan, Amsterdam Zuid en Amsterdam Zuidoost.

Een ooit arm, ooit rijk en kleurrijk deel van Amsterdam. De expositie is te bezoeken tot 1 februari 2018.

Anders kijken

Peter van der Meer/Speer daagt bezoekers van de expositie uit om voorbij hun eigen opvattingen en vooroordelen te kijken. “Kun je aan de foto’s zien wat de achtergrond van de dames is? Wat is hun verhaal? En zie je alleen maar verschillen of hebben de dames uit de Jordaan, Zuid en Zuidoost misschien meer gemeenschappelijk dan je op het eerste gezicht zou denken?”

De expositie is geschikt voor jong en oud. Scholen in Amsterdam worden de komende weken actief benaderd om de fototentoonstelling te bezoeken.

Saamhorigheid

De expositie hoopt mensen met elkaar te verbinden. Bij de expositie is er nog een onderverdeling van de diverse delen van de stad. In het boek wordt deze onderverdeling losgelaten. Het wapen van Amsterdam wordt, bij dit project, uitgebreid met een vierde Andreaskruis. Het kruis van saamhorigheid. De onlangs overleden burgemeester Eberhard van der Laan schreef het voorwoord. Het is een boek met foto’s van een sterke generatie vrouwen die samen in dezelfde stad leven. Peter: “De boodschap is dat we allemaal verschillend zijn, maar samen zijn we één. Samen zijn we Amsterdam.”

Meer informatie: www.cbkamsterdam.nl.