AMSTERDAM – Zaterdag 22 december treden 140 amateurpianisten op tijdens de eerste editie van PianoFest in het Conservatorium van Amsterdam. PianoFest is het enige pianofestival dat zich richt op amateurmusici van alle leeftijden uit heel Nederland. De kaartverkoop voor het finale concert met optredens van 3 finalisten en een recital van meesterpianist Hannes Minnaar is open tot en met 22 december. De presentatie van de avond is in handen van Jet Berkhout.

Het podium dat zij verdienen
In navolging van succesvolle festivals voor amateurpianisten in het buitenland is PianoFest een nieuw festival in Nederland dat amateurmusici van alle leeftijden een podium biedt. Steden waar festivals als deze al plaatsvinden zijn Parijs, Boston en Sint-Petersburg*.

Wat het festival zo bijzonder maakt is dat het voor iedereen toegankelijk is. Amateurpianisten van alle niveaus en leeftijden krijgen de mogelijkheid om voor 5 minuten in de huid te kruipen van een echte concertpianist. Het podium staat open voor klassiek, maar ook andere muziekstijlen zijn welkom. ‘’Het doel van het festival is om amateurmusici het podium te geven dat zij verdienen en om muziekliefhebbers te laten zien hoe leuk het is om zelf muziek te maken’’ vertelt Lizzy Beekman, oprichter van PianoFest.

Randprogramma
Het festival biedt ook een interactief randprogramma waar deelnemers, maar ook de gewone muziekliefhebber, gratis aan kunnen meedoen. Zo kun je leren improviseren van Jaap Zwart of Xavi Torres, experimenteren met nieuwe muziek met Kimball Huigens, het spelen van een quatre-mains met Marianne Boer of samenspelen met een strijkkwartet. Er kan ook gespeeld worden op historische toetsinstrumenten onder begeleiding van Olga Pashchenko en kinderen vanaf 6 jaar kunnen de hele middag terecht bij Jorinde Verweij voor het maken van hun eigen muziekinstrument. Voor de ontspanning worden er ook twee Body & Mind sessies georganiseerd door danser en Feldenkraisdocent Johnny Schoofs.

Bezoekers kunnen een gratis dagkaart of een kaartje voor de finale bemachtigen via www.pianofest.nl. Het festival wordt georganiseerd door Stichting PianoFest in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. Bekijk hier het hele programma en laat jehier vast inspireren door één van de bijzondere amateurs: meneer Beekman.

* Parijs: www.pianoamateurs.com, Boston: www.bostonpianoamateurs.org, St. Petersburg: www.pianobridges.com