AMSTERDAM - In de Kleine Zaal van Het Concertgebouw ontving de Britse pianist/liedbegeleider Julius Drake gisterenavond tijdens zijn concert met de mezzosopraan Feride Büyükdenktas de Penning van Het Concertgebouw. De uitreiking kwam als een totale verrassing voor de pianist. Hij ontving de medaille vanwege zijn uitzonderlijke bijdrage aan het artistieke profiel van de Kleine Zaal. Hij begeleidde talloze zangers, van onbekend talent tot de grootste artiesten. De Concertgebouwpenning is sinds 1928 99 keer uitgereikt. Onder de eerdere ontvangers zijn grote musici zoals Yehudi Menuhin (1963), Arthur Rubinstein (1971) en Alfred Brendel (2008).


Algemeen directeur Simon Reinink reikte de medaille uit: ' Julius Drake is one of a kind, als 'meesterbegeleider', curator en als adviseur van vocaal toptalent. Hij heeft een groot stempel op de Kleine Zaal gedrukt!' Oorspronkelijk zou Julius Drake met de medaille worden verrast tijdens het Mahler Festival in mei 2020 dat vanwege de pandemie niet doorging. Meer dan 2,5 jaar wisten familie en vrienden de verrassing te bewaren. In een zaal gevuld met veel vrienden en bekenden toonde de Britse pianist zich ontroerd: 'Het is een enorme eer. Ik was compleet verrast. Dit is één van 's werelds beste zalen. Fantastisch te zien hoe de zaal weer tot leven is gekomen na de pandemie. Nogmaals, ik ben enorm trots dat ik deze medaille heb mogen ontvangen!'

Ook dit seizoen laat Julius Drake zich weer gelden. Hij selecteerde een aantal jonge zangers voor liedrecitals in de Kleine Zaal: Feride Büyükdenktas (21 dec), Axelle Fanyo (16 feb), Konstantin Krimmel (21 feb) en Fleur Barron (29 apr). Daarnaast is hij te horen met tenor Mark Padmore (4 apr) in een ode aan vrouwelijke componisten.

Over Julius Drake

Julius Drake is vaste gast op podia als Carnegie Hall en Lincoln Centre in New York, Wigmore Hall in Londen, de Scala in Milaan, de Philharmonie Berlin en de Musikverein en het Konzerthaus in Wenen en op festivals als die van Edinburgh, Lockenhaus, Westcork en Salzburg, de BBC Proms en de Schubertiade Schwarzenberg. De Britse pianist geeft masterclasses over de hele wereld, en aan de Kunstuniversität Graz heeft hij een eigen liedbegeleidersklas.

Hij is artistiek leider van het Machynlleth Festival in Wales en presenteert in de Middle Temple Hall in Londen jaarlijks de recitalserie 'Julius Drake and Friends', met zangers als Sarah Connolly, Simon Keenlyside, Willard White en Roderick Williams. Julius Drake nam liederen van Tsjaikovski en Mahler op met Christianne Stotijn en werken van Kodály en Schoeck met de cellisten Natalie Clein en Christian Poltéra. Een Liszt-album met Angelika Kirchschlager kreeg een BBC Music Magazine Award, opnames met Gerald Finley kregen een Gramophone Award en het Poetisches Tagebuch met Christoph Prégardien de Jahrespreis der deutschen Schallplattenkritik 2016.

Onder zijn recente cd's zijn Janáčeks Dagboek van een verdwenene met Nicky Spence, The Garden of Eve met Anna Prohaska en Argento's Diary of Virginia Woolf met Alice Coote. De laatste optredens van Julius Drake in de Kleine Zaal waren in maart 2020 met tenor Ian Bostridge (Schubert) en in december 2022 met mezzosopraan Feride Büyükdenktas (Schubert, Schumann en Güran).