AMSTERDAM - Op dinsdag 26 november 2019 presenteert Het Koninklijk Concertgebouw een ode aan klassieke hiphop. Onder leiding van Re:Freshed Orchestra brengen Brainpower, Rudeboy (Urban Dance Squad), E1 Ten (GOTCHA!), Def P (Osdorp Posse), Pink Oculus, MC Melodee, Mani aka Mocromaniac en SugaCane een ode aan N.W.A. in de Grote Zaal. Na het succes van het eerste hiphopconcert in Het Concertgebouw rond 25 jaar Jazzmatazz vorig jaar heeft Het Concertgebouw het hiphopvirus te pakken en is er een nieuwe editie rond klassieke hiphop. Na de focus van vorig jaar op de invloed van jazz op hiphop gaat het dit keer om de kunst van hiphop door de vernieuwers van N.W.A. die hevig door funk beïnvloed waren.

Uit de wilde 'block parties' in The Bronx (New York) en de eerste grote hiphop-hit van The Sugarhill Gang ontstond eind jaren zeventig een nieuw, wereldwijd muzikaal fenomeen. Nu, zo’n veertig jaar later, is hiphop verreweg de populairste muziekstijl onder jongeren, ook in Nederland. De hiphopcultuur is wijdverbreid en er zijn crossovers met pop, jazz, rock en dance. Vanaf het begin werd hiphop gekenmerkt door het 'lenen' van andermans muziek - en dan vooral van fragmenten (samples) uit jazz- en funknummers. “Hiphop didn’t invent anything. Hiphop reinvented everything”, zoals een van de hiphoppioniers Grandmaster Caz ooit zei.

Hiphopvernieuwers N.W.A.
In de tweede helft van de jaren ‘80 zorgde hiphopgroep N.W.A. voor een vernieuwende sound in de hiphop. In eerste instantie trok de boodschap die de groep te vertellen had de aandacht. Minstens zo belangrijk was echter de productie en de muziek van producers Dr. Dre en Arabian Prince. Zij putten uit een schat aan onverwoestbare funkgrooves uit de jaren ‘70. Op deze basis konden iconische rappers Eazy-E, Ice Cube en MC Ren hun krachtige raps laten horen. De scratches van DJ Yella voegden een extra dimensie toe aan de muziek.

Straight Outta Compton
In 1988 kwam het album Straight Outta Compton uit, met onversneden Westcoast rap. Elementen en muzikale onderdelen uit zeldzame funk singles als Express Yourself van Charles Wright, Funky Worm van Ohio Players en The Message van Brass Construction vormden de gesamplede muziek onder de krachtige teksten van N.W.A. Tevens was dit album de geboorte van het typerende funky geluid van de Amerikaanse Westcoast die enkele jaren later met albums van Dr. Dre en Snoop Doggy Dogg tot bloei zou komen onder de naam G-Funk. Dit genre was de soundtrack van de straten van Los Angeles in de jaren ‘90 en een dominante stroming in de populaire muziek tot op de dag vandaag. De geschiedenis van deze legendarische rapgroep werd in 2015 verfilmd in de succesvolle speelfilm Straight Outta Compton.

Verwacht in Het Concertgebouw een avond vol levendige funkgrooves en vele muzikale gasten, die de relatie leggen tussen van de originele funknummers naar de gesamplede hiphop-tracks.

Dinsdag 26 november 2019 / Grote Zaal 21.00 uur
Re:Freshed Orchestra
Brainpower
Rudeboy (Urban Dance Squad)
E1 Ten (GOTCHA!)
Def P (Osdorp Posse)
Pink Oculus
MC Melodee
Mani aka Mocromaniac
SugaCane

Meer informatie en kaarten: https://www.concertgebouw.nl/concerten/tribute-to-nwa/26-11-2019