AMSTERDAM - Cinekid, ‘s werelds grootste mediafestival voor de jeugd tussen de 3 en 14 jaar, is woensdag feestelijk geopend op de Westergasfabriek in Amsterdam met de wereldpremière van GIPS. Het startsein van de 32ste editie van Cinekid werd gegeven door Cinekid-directeur Floor van Spaendonck en Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Van Engelshoven benadrukte in haar openingsspeech het belang van filmeducatie in het onderwijs; een belangrijke pijler van Cinekid. Op Prinsjesdag maakte ze bekend dat hier 9 ton extra voor wordt vrijgemaakt. ‘Maar in de komende jaren wil ik dat nog verder uitbreiden naar bijna 3 miljoen euro’, aldus de minister.

GIPS
Openingsfilm GIPS, een productie van PV Fiction, in coproductie met AVROTROS en EndemolShine Belgium, is gebaseerd op het met Gouden Griffel bekroonde jeugdboek van Anna Woltz. GIPS wordt vanaf 6 december als kerstserie uitgezonden op NPO Zapp, maar speciaal voor Cinekid werd er een unieke speelfilmversie van gemaakt.

In GIPS is Fitz woedend omdat haar ouders uit elkaar gaan. Het wordt de stomste kerst ooit en ze gelooft ook helemaal niet meer in de liefde. Als haar zusje Bente per ongeluk een vingertopje kwijtraakt, belandt het hele gezin in het ziekenhuis. Net gescheiden, super ongemakkelijk en boven op elkaars lip. Fitz is zo boos, dat ze vlucht. Het ziekenhuis in.

Als schrijver zie je je eigen boek stiekem altijd al als film in je hoofd, maar toen ik GIPS schreef, had ik niet kunnen dromen dat de verfilming daarvan ooit Cinekid zou openen – fantastisch!’ – Anna Woltz, schrijver GIPS

Festivalprogramma 2018
Op Cinekid maken kinderen kennis met de nieuwste jeugdfilms, -series en -documentaires, ontdekken de maker in zichzelf en gaan op safari in het MediaLab: de grootste digitale speeltuin van de wereld met interactieve kunstinstallaties, games en workshops.

Donderdag 18 en vrijdag 19 oktober is het festival toegankelijk voor scholen. Van zaterdag 20 t/m vrijdag 26 oktober kan iedereen op de Westergasfabriek en in The Movies in Amsterdam terecht. Cinekid is sinds 13 oktober ook op tour in bijna 40 filmtheaters in het land.

Bekijk hier het festivalprogramma van Amsterdam
Bekijk hier de film- televisiecompetities van 2018
Bekijk hier de nominaties voor de Cinekid Media Awards 2018

Cinekid for Professionals
Het programma voor volwassenen, Cinekid for Professionals, is online te vinden via www.cinekid.com. Het industry event van Cinekid, dat plaatsvindt van 23 t/m 26 oktober, organiseert onder andere het interactieve Industry Forum. Hierin stellen bezoekers hun eigen programma samen met een keuze uit meer dan 40 sprekers, 15 thema’s en 5 rondes.