AMSTERDAM - Zaterdag 28 januari is het Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of lentefeest. De meeste feestelijkheden tijdens het Chinees Nieuwjaar vinden volgens traditie in Amsterdam plaats bij de Nieuwmarkt, de Zeedijk en op de Dam.

Het Chinees Nieuwjaar is de belangrijkste feestdag op de Chinese kalender en wordt wereldwijd gevierd. Op deze dag komen Chinezen met de hele familie samen, staan rituelen met eten, offers bij tempels en de kleur rood centraal. Het nieuwe jaar staat in het teken van Het Jaar van de Haan.

Ben je bijgelovig? Dan kun je je hart ophalen bij Chinees Nieuwjaar: volgens de Chinezen kun je je namelijk gelukkig eten. Zo staat er standaard yu sheng (rauwe vissalade ) en fai-hai (zeewier) op het menu, die beiden voor geluk en voorspoed zorgen.

De viering van Chinees Nieuwjaar in China Town Amsterdam start om 12.30 uur bij de Chinese tempel op de Zeedijk. Precies op die tijd wordt de Leeuw wakker gemaakt en begint hij zijn dans. De leeuwendans-optocht gaat daarna langs de huizen en winkels in China Town om voorspoed en geluk te brengen. Daar kunnen de bewoners wel een handje bij helpen. Zij stemmen de Leeuw gunstig met een krop sla en een envelop met geld.