AMSTERDAM - Op zaterdag 8 april vindt in het Bloesempark in het Amsterdamse Bos het (deels besloten) Cherry Blossom Festival plaats. Hieronder vind je meer informatie over de bereikbaarheid van het Bloesempark dit weekend.

De bloesem in het Bloesempark heeft de afgelopen dagen veel bekijks getrokken en is inmiddels over z'n hoogtepunt heen. In het weekend van 8 en 9 april worden wel veel bezoekers verwacht, in verband met het (deels besloten) Cherry Blossom Festival op zaterdag en het verwachte zonnige weer op zondag. Daarom volgt hier enige informatie voor bezoekers over de bereikbaarheid van het park.

Kom lopend of met de fiets

We raden bezoekers van het Bloesempark zoveel mogelijk aan om lopend of met de fiets te komen, in verband met te verwachten drukte. Bovendien kun je zo meteen genieten van het steeds groener wordende Bos. Mocht je toch met de auto komen, houd er dan rekening mee dat het nog een stukje lopen is vanaf de parkeerplaats.

Extra parkeermogelijkheden

Als de parkeerplaatsen dichtbij het Bloesempark bezet zijn (bijvoorbeeld bij de Zonneweide), dan kan geparkeerd worden op de grote parkeerplaats bij de Geitenboerderij. Indien nodig worden nog extra parkeerplekken gecreeërd. De wandelroutes (c.a. 15 min.) vanaf deze parkeerplaatsen naar het Bloesempark en terug worden aangegeven middels bordjes.

Niet parkeren op Land van Bosse

Het is dit weekend (7, 8, 9 april) niet mogelijk om te parkeren op op het verharde gedeelte van het evenemententerrein Land van Bosse, in verband met een ander evenement dat daar plaatsvindt.

Parkeerverbod langs Burgemeester A. Colijnweg

Langs de Burgemeester A. Colijnweg in het Amsterdamse Bos geldt een parkeerverbod met wegsleepregeling. De weg is geheel afgezet met lint. Bezoekers worden middels borden doorgestuurd naar de extra parkeermogelijkheden.

Ingang Bloesempark bamboebrug afgesloten

Let op: de ingang van het Bloesempark bij de Bamboebrug (oostzijde Bloesempark) is afgesloten wegens valgevaar. Het Bloesempark is wel bereikbaar via de andere ingang (westzijde Bloesempark).

Met het OV naar het Bloesempark

Er zijn verschillende opties om met het openbaar vervoer naar het Bloesempark te gaan:

  • Metro 51 naar Stadshart Amstelveen en dan ca. 25 minuten lopen.
  • Tram 5 naar Amstelveen Binnenhof en ongeveer 20 minuten lopen.
  • De museumtram rijdt vanaf april t/m oktober, elk zondag. Neem halte station Amstelveen en dan 10 minuten lopen.
  • Je kunt ook met de bus: lijn 170 of 172 naar Keizer Karelplein en dan via het Raadhuis van Amstelveen en dan ongeveer 20 minuten lopen.

Extra ritten Bosbus van Boswinkel naar Bloesempark

De (elektrische) Bosbus rijdt mogelijk extra ritten vanaf de Boswinkel naar het Bloesempark. Een retourkaartje kost € 5,00 per persoon.

Honden en paarden

Van 1 april tot 1 oktober is het niet toegestaan met je hond het Bloesempark te betreden. Zie ook het gedeelte over honden op onze huisregelpagina. Honden zijn welkom in het Bos en mogen op veel plekken vrij loslopen. Waar ze aangelijnd moeten worden of verboden zijn, wordt dat met borden aangegeven. De keuze van de aanlijn- en verbodsgebieden is gebaseerd op flora- en faunabescherming en het vermijden van conflicten met overige bezoekers.

Ruiters kunnen in het Amsterdamse Bos genieten van maar liefst 21,5 km aan ruiterpaden. Zij dienen zich met hun paard niet buiten de ruiterpaden in het Bos te begeven. Paarden zijn dan ook niet toegestaan in het Bloesempark.

Openingstijden Bloesempark

Het Bloesempark is het gehele jaar, iedere dag geopend.

Cherry Blossom Festival

De gemeente Amstelveen organiseert jaarlijks in het Bloesempark het Cherry Blossom Festival voor de Japanse gemeenschap, als dank voor de schenking van 400 kersenbomen in 2000. Dit jaar vindt het festival plaats op zaterdag 8 april. Het festival is besloten, maar tussen 15:00 en 17:00 uur ook geopend voor publiek.

De datum van het Cherry Blossom Festival wordt altijd ruim van tevoren bepaald, om het evenement goed te kunnen organiseren en af te stemmen. Dan is nog niet bekend wanneer de bloeitijd zal aanbreken. Soms kan het festival de bloeitijd daardoor net een beetje mislopen. Maar vaak genoeg komt het voor dat het samenvalt. En ook de perioden vóór en na de bloeitijd hebben mooie kanten.

Een vrouwennaam voor elke boom

In het Bloesempark bevindt zich het Tsunamimonument. Het Bloesempark is een geliefde plek voor de Japanse gemeenschap in en rond Amsterdam. De bomen waren een gift van de Japanse vrouwenvereniging in Nederland. In 2000 schonk de Japan Women’s Club (JWC) 400 kersenbomen aan Amstelveen. Iedere boom heeft een naam: 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam, 200 bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam.

Hanami Matsuri

Met Hanami Matsuri, vieren Japanners de komst van de lente. Het is traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken. Bloemen - en de natuur in het algemeen - hebben in Japan een symbolische betekenis. De kersenbloesem ('Sakura') staat voor een nieuw begin, maar verwijst tegelijkertijd naar de vergankelijkheid van het leven.