AMSTERDAM - 16 jaar na zijn vroegtijdige dood en vier jaar na de veelgeprezen tentoonstelling in EYE organiseert de Bibliothèque publique d’information (Bpi) van het Centre Pompidou in Parijs, het grootste Johan van der Keuken-retrospectief ooit gehouden buiten Nederland. Sommige lange en korte documentaires zijn nooit eerder vertoond in Frankrijk. Het retrospectief (17 januari-maart 2018) is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het EYE Filmmuseum en andere Nederlandse partners. De meeste films zijn afkomstig uit de collectie van EYE.

Met het retrospectief van Johan van der Keuken wordt een nieuw Frans initiatief ingeluid ter promotie van documentaire films: de Cinémathèque du Documentaire. Dit initiatief beslaat een landelijk netwerk van festivals, instituten, archieven en televisiezenders, met als doel om documentaires te promoten. De Bibliothèque publique d’information van het Centre Pompidou, waar ook het prestigieuze filmfestival Cinéma du Réel wordt gehouden, is geselecteerd als de Parijse ‘antenne’ van de Cinemathèque en zal dit jaar meer dan 400 vertoningen van documentaires organiseren.

De keuze voor de Nederlandse documentairemaker Van der Keuken om de Cinémathèque du Documentaire mee te starten is een teken van de waardering voor zijn werk in Frankrijk, des te meer door de aanwezigheid van prestigieuze Franse filmmakers en critici die Van der Keukens films presenteren: Claire Simon, Julie Bertuccelli en François Albera. Ook een aantal Nederlandse filmmakers zullen een film van hun keuze inleiden, onder andere regisseur Rámon Gieling, producent Pieter van Huystee en editor Menno Boerema.

Het retrospectief wordt officieel geopend op 17 januari door Van der Keukens weduwe en levenslange artistiek partner Noshka van der Lely, en loopt tot maart 2018. Op donderdag 18 januari zendt ARTE een reportage uit over de Cinémathèque du Documentaire en het Van der Keuken-retrospectief in het ARTE Journaal.