AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam en Buurtgids starten in mei met gratis rondleidingen door de Indische Buurt voor nieuwe bewoners. Beide partijen willen hiermee verbondenheid en betrokkenheid onder bestaande en nieuwe bewoners versterken. Nieuwe bewoners leren de buurt beter kennen en voelen zich eerder thuis.

Initiatiefneemster Annemarie van der Veen verhuisde in haar leven bijna 20 keer. In elk buurt waar ze woonde, merkte ze dat het lastig was om als nieuwkomer nieuwe mensen te leren kennen. Daardoor duurde het langer voordat ze zich thuis voelde. Van der Veen: “Ik kwam er toen achter dat zelfs een energieke twintiger zich eenzaam kan voelen.” Op deze momenten had ze graag gelijkgestemden willen leren kennen en willen weten waar buurtbewoners hun koffie drinken en hun vrije dag bestedenNadat ze een paar jaar als gids had gewerkt, ontdekte ze dat ze het probleem gemakkelijk kon oplossen door nieuwe bewoners rond te leiden door hun buurt.

Bewoners die minder dan 12 maanden geleden in de buurt zijn komen wonen, krijgen een uitnodiging van de gemeente. Bij aanmelding kunnen zij aangeven wat ze in hun buurt willen ontdekken. Tijdens de tweewekelijkse tour speelt de lokale gids daar op in en laat hij de bewoners de buurt zien, proeven en ruiken. Hij leidt ze langs bijzondere onontdekte plekjes, lokale ondernemers en relevante buurtinitiatieven. Als een bewoner geïnteresseerd is, kan de gids hem of haar in contact brengen met een van de initiatieven. Zo is het gemakkelijk om bij bestaande netwerken aan te sluiten en mee te doen in de buurt. Ivar Manuel, lid dagelijks bestuur stadsdeel Oost: “We vinden dit een actieve en betrokken manier om bewoners uit te nodigen om zich ergens bij aan te sluiten, normaal moeten de bewoners zelf de eerste stap zetten.”

De eerste tours zijn op zaterdag 13 en 27 mei, van 10.00 tot 12.00 uur. Deelname is gratis. Bewoners die langer dan 12 maanden in de buurt wonen, kunnen zich ook aanmelden. Aanmelden of op de hoogte blijven kan via: www.buurtgids.nl.